Illustration ur Ankomsten, en bildberättelse om en familjs resa från gammalt till nytt. Det har tagit Shaun Tan fem år att sammanställa den ordlösa boken.
Illustration ur Ankomsten, en bildberättelse om en familjs resa från gammalt till nytt. Det har tagit Shaun Tan fem år att sammanställa den ordlösa boken.

Almapriset till Shaun Tan

ANNONS
|

Shaun Tan får årets Almapris på fem miljoner kronor. Den australiske författaren och illustratören är född 1974 och har gett ut flera barnböcker. Han fick tidigare i år en Oscar för bästa animerade film med The lost thing som är baserad på boken med samma namn. Bland övriga av hans titlar finns The rabbits (1998), The red tree (2001) och The arrival (2006).

Den sistnämnda är den enda som hittills finns på svenska och gavs ut förra året med titeln Ankomsten. "En hisnande bildberättelse, berättad med stor värme och humor", skrev Sinziana Ravini i GP i sin recension. För boken fick Shaun Tan också Peter Pan-priset 2011, för den bästa till svenska översatta barn- och ungdomsboken ur föregående års produktion.

ANNONS

- Det här priset är det mest betydelsefulla för mig, säger Shaun Tan om Almapriset.

- Att vinna en Oscar var en intressant upplevelse men film har mer varit ett konstigt sidospår. Min passion har alltid varit att skriva och illustrera.

Årets pristagare presenterades på tisdagen traditionsenligt i Astrid Lindgrens barndomsstad Vimmerby direkt efter juryns avslutande sammanträde. Presskonferensen direktsändes också till den pågående italienska internationella barnboksmässan i Bologna.

I motiveringen framhålls att Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. "Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt", menar juryn.

Den har haft en rekordlång lista med namn att ta ställning till i årets överläggningar. Hela 175 kandidater från 62 länder var nominerade. Det var en lång process men ändå ett lätt val i slutändan, menar ordföranden Larry Lempert.

- Shan Tan representerar ett oerhört nyskapande. Han spränger berättandets gränser. Det är fantastiskt att se. Han fogar samman det förgångna med framtiden, säger Larry Lempert.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne har delats ut sedan 2003 och är på fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största inom barn- och ungdomslitteratur.

Det kan gå till både en och flera personer, så väl författare och illustratörer som läsfrämjande organisationer.

ANNONS

Förra året fick den belgiska författaren och illustratören Kitty Crowther Almapriset.

2011: Shaun Tan, Australien

2010: Kitty Crowther, Belgien

2009: Tamerinstitutet, Palestina

2008: Sonya Hartnett, Australien

2007: Banco del Libro, Venezuela

2006: Katherine Paterson, USA

2005: Ryōji Arai, Japan, och Philip Pullman, Storbritannien

2004: Lygia Bojunga, Brasilien

2003: Christine Nöstlinger, Österrike, och Maurice Sendak, USA

ANNONS