Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Nätverk smugglade hit afghaner

Ett kriminellt nätverk som smugglat tusentals flyktingar, mestadels afghaner, till Europa har sprängts. Ett av de större slutmålen var Sverige där nätverket hade medhjälpare.

Efter att ha utrett nätverket i nästan två år har den europeiska polisorganisationen Europol gripit 26 personer, huvudsakligen i Italien men även i Frankrike och Tyskland.

Enligt Europol smugglade nätverket sannolikt in cirka 200 personer per månad från augusti 2008 fram till i dag. Ungefär var femte flykting tros ha varit minderårig.

Smuggelrutten gick från Afghanistan via Pakistan, Iran och Turkiet till Grekland och därifrån till Rom. De favoriserade slutdestinationerna var Norge, Sverige och Storbritannien. Nätverket höll sig med medhjälpargrupper i många länder bland annat i Sverige, uppger Europol.

Nätverket använde falska EU-legitimationer och utnyttjade Hawalasystemet för att överföra pengar mellan olika länder utan att gå via det formella banksystemet.

-Några av de som utreds är misstänkta för inblandning i internationell terrorism, sade den italienske åklagaren Piero Saviotti i Rom enligt nyhetsbyrån AFP.

Antalet asylsökande från Afghanistan var i fjol 2 393, en ökning med ungefär 700 jämfört med föregående år, enligt Migrationsverket.

Mest läst