Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nässelsoppa med pepparrotsgrädde och rivna rädisor

Späda nässlor är en av allra våra nyttigaste grönsaker och de passar väldigt bra i soppor och stuvningar.

För 4 personer

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

20 minuter + tid att plocka nässlorna

2 liter späda nässlor

2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 vitlöksklyfta

12 dl vatten

1 1/2 tärning grönsaksbuljong

salt och peppar

Att äta till:

2 dl crème fraiche

1 msk finriven pepparrot

1 knippe rädisor

Gör så här:

1. På med handskar och plocka nässlor - välj bara de med unga toppskott utan stjälkar. Skölj bladen och ge dem ett uppkok på någon minut. Slå upp i durkslag, spola över kallt vatten och låt rinna av. Hacka. Efter förvällning kan nässlor hanteras utan att de bränns.

2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Tillsätt fint riven vitlök, om man vill, och de hackade nässlorna. Späd med vatten och smula i 1 1/2 grönsaksbuljongtärning. Koka upp och sjud sedan i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda fint riven pepparrot med crème fraiche. Lägg upp soppan i portionsskålar och fördela pepparrotsgrädden i. Avsluta med ett par nypor rivna rädisor på varje portion.