Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy52eea0.jpg
Räddningsarbetare i kuststaden Kesenuma.

Nära 17 000 döda

Polisens officiella lista över döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan har skrivits upp till nära 17 000.

Men borgmästaren i kuststaden Ishinomaki i länet Miyagi sade i onsdags att enbart där saknades 10 000 människor. Tidigare har det talats om lika många försvunna i Minamisanriku i samma län.

Japan höll en tyst minut till minne av de många offren för förra veckans naturkatastrofer. Klockan 14.46 lokal tid tystnade landet, exakt en vecka efter det att den massiva jordbävningen skakade landet och följdes av en förödande tsunami.

Räddningsarbetare fortsatte oavbrutet att röja i rasmassorna och måna om de överlevande i nordligt belägna Yamada, en by som nästintill utplånats - först av jordbävningen, resten togs av tsunamin förra fredagen. Många av byns invånare var åldringar, som nu sitter på golvet i grundskolan i byn, några småpratandes och andra stirrande ut i luften eller ner på sina händer.

En del räddningsarbetare har ställt bilder, album och andra minnessaker i närheten av ingången för att överlevare ska kunna hitta dem.

-Mitt hus finns inte kvar längre, allt är borta, säger 74-årige barberaren Tsukasa Sato till Reuters.

Japans regering övervägde om man skulle flytta evakuerade undan de tsunamidrabbade områdena. Över 410 000 människor i tolv län har hittills evakuerats och lever i läger, skrev tidningen Mainichi Shimbun.

-Jag är född och uppvuxen här, så jag vill stanna. Jag vet inte hur det kommer att sluta, men det här är mitt hopp, säger Sato när han värmer händerna över en brasa i Yamada.

Samtidigt saknade nära 320 000 hushåll el i den bittra kölden i norra Japan under eftermiddagen, enligt uppgifter från ett elbolag till Reuters.

Enligt japanska myndigheter låg på fredagen ett område på 400 kvadratkilometer ännu under vatten efter tsunamin, och då var tillgängligt material inte färdiganalyserat.

Den allra högsta tsunamivågen som uppmätts hittills i Japan var över 38 meter hög och bildades efter 1896 års jordbävning.

Skalvet förra fredagen är nu det dödligaste sedan 1923 års jordbävning i Kantoregionen, då 143 000 dödades.
Källa: USGS, Reuters, AFP

Mest läst