Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  När blir allt snack verkstad?

  Visioner är nog bra, men det är inte om tio år som Göteborg skall vara som bäst. Det är nu 2011 politiker och företag måste ta sig samman – för att det alls skall finnas något att fira på 400-årsjubileet.

  Så resonerar en av Göteborgs mest erfarna näringslivstoppar som jag samtalade med i veckan. Den långa intervjun kommer snart i GP.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men just nu står visionerna om Västsveriges framtid som spön i den oktoberregniga uppförsbacken.

  JAN: Visionerandet kan vara ett tecken på att Göteborg fastnat. Det blir ett substitut för bristen på action. Nu känner många att det behövs rörelse i stadsbyggande, näringsliv, utbildning med mera, Men det är svårt att verkligen uppnå någonting.

  Näringslivet är splittrat i den här frågan. En del har tröttnat och vill se handfast handling utan fördröjning, för att lyfta Göteborg och Västsverige till en konkurrenskraftig nivå.

  Det är människor som är urless på tröga kommunala processer. De ser dystert på framtidsutsikterna och tycker att Stockholm och Malmö lyckas mycket bättre för att de rör sig snabbare.

  Självförtroendet är sargat

  Men samtidigt presenterar Handelskammaren – det västsvenska näringslivets mest resursstarka opinionsbildare – sin vision. Den är optimistisk och syftar till att ingjuta mod, framtidstro och stolthet. Det är ett försök att reparera ett sargat självförtroende.

  Handelskammaren har gett visionen den övergripande rubriken Gränslöst västsvenskt och formulerat tio underrubriker där framtidstro är en, och mångfald en annan.

  Den läggs fram på organisationens stora jubileumsfirande i slutet av veckan. Då presenteras också en hundralista med konkreta åtgärder. En del kan fixas av företagen själva.

  När jag träffade Handelskammarens vd Johan Trouvé i onsdags betonade han att det är åtgärdslistan som gör visionen konkret.

  Visionen är ett svar på frustrationen som många känt över att inte dela ett tydligt gemensamt mål.

  Men den blev inte alls som det var tänkt. Diskussionerna började med stadsplanering, motorvägar och de andra vanliga hårda frågorna.

  Men den slutade med mjuka formuleringar om öppenhet, nytänkande och hållbar utveckling.

  Varning för floskler

  Ett par av dem ligger farligt nära floskelvarning: "Det är bara vi själva som sätter gränser för vad som är möjligt. Vi har bestämt oss för att sikta på världsklass."

  JAN: Många visioner är lätt bara fraser. Världsklass, kreativ, spännande, jubileum med internationellt avtryck – vem skulle inte stämma in i de visionerna?

  Men detta är resultatet av ett år med många stora medlemsgrupparbeten – och halvdagar, heldagar och nattmanglingar där den tio personer starka visionsgruppen lagt pannorna i sina allra djupaste veck.

  Då är det Inte så originellt, kan man tycka, att slå fast att "här samarbetar näringsliv, politik och akademi för att Västsverige skall utvecklas som en internationellt konkurrenskraftig region". Det har vi ju hört i minst tio års tid.

  Ändå är det inga amatörer som står bakom. I visionsgruppen finns tungviktare som Forsman & Bodenfors vd Erik Sollenberg och Volvo Technologys vd Malin Persson.

  PER: Visioner skapas bäst i skarpa lägen. Annars blir det mest prat. Men samtidigt behövs förberedelse när läget väl uppstår. Kopplingen mellan snack och verkstad är nyckeln. Det är bra att visionerna tecknas ned, men ännu viktigare är att faktiskt sätta igång processerna för att få upp energin.

  Siktar långt fram i tiden

  "Gränslöst västsvensk", är alltså dit näringslivet skall sträva under de närmaste trettio åren. Ja, du läste rätt. 30 år framåt blickar Handelskammarens vision.

  Hur kan det vara möjligt? Låt oss tänka 30 år tillbaka, till tiden när Johan Trouvé gjorde lumpen. Fanns internet i varje mobil då? Stod Berlinmuren kvar? Räknade någon med att Kina skulle gå om USA? Var Elvis ens död?

  Jo, det var han. Elvis dog -77. Året efter Mao. Men mobilerna, murens fall och Kinas utveckling har förändrat världen. Den har blivit mer gränslös – men mindre västsvensk.

  Om 30 år är sannolikt gränslöst inte det vassaste begreppet för nytänkande.

  Ändå är det inte så dumt tänkt just nu. Det är bra att vara gränslös både i tanke och i möjligheter. Öppen mot omvärlden, öppen mot Stockholm/Malmö och öppen för nya idéer.

  Mångfald är en styrka som ingen har råd att tacka nej till. Det är inte konstigt att näringslivet lyfter fram det i sin vision.

  Kval till Champions League?

  Västsverige har mycket mer kreativitet och tradition att bygga en framtid på – än en krogkö på Stureplan någonsin kommer att kunna föreställa sig.

  Mariah: Jag blir positivt överraskad. Jag hade inte förväntat mig att Handelskammaren skulle utgå från ett sådant brett perspektiv. Göteborgsregionen är inte bara ett näringslivskluster. Det bor hundratusentals människor här också, men många idéer brukar sakna förankring hos medborgarna. En vision måste omfatta mer än storföretagens intressen.

  Det är alltså dags att vi morskar upp oss lite. Kanske är det som Johan Trouvé sa till mig, att Göteborg inte längre kan leva på Blåvitts Uefacuptriumfer från 80-talet och VM i friidrott den varma sommaren -95.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.