Anna Ternheim kallar sin nya skiva för ett "mörkt, drömsk popstilleben". "Vissa av låtarna känns ju otroligt stillastående, som en känsla som inte behöver ta vägen någonstans, bara ett varande. Och det är fint", säger hon.
Anna Ternheim kallar sin nya skiva för ett "mörkt, drömsk popstilleben". "Vissa av låtarna känns ju otroligt stillastående, som en känsla som inte behöver ta vägen någonstans, bara ett varande. Och det är fint", säger hon.

Motsträvig Anna Ternheim på nya skivan

I en värld av strömningsvänliga pophits går Anna Ternheim åt rakt motsatt håll. Hennes nya album avnjuts bäst som en helhet, låtarna har jammats fram och omslaget är skapat av en konstfotograf.

ANNONS
|

Det dröjde fyra år mellan Anna Ternheims två senaste album The night visitor och For the young. Därför är det överraskande att hon bara två år efter den sistnämnd är tillbaka med nya skivan All the way the Rio.

–Men jag började med den innan jag gjorde For the young så den har faktiskt tagit väldigt lång tid, säger Anna Ternheim.

Hon berättar att de inspelningarna gjordes redan för fem år sedan tillsammans med musiker som Johan Berthling, Tomas Hallonsten och Andreas Dahlbäck.

"Stod och jammade"

Processen skiljde sig rejält från hur det brukar gå till Anna Ternheim gör skivor. I vanliga fall skriver hon först färdigt låtarna – nu gick de in i studion med "väldigt vaga skisser".

ANNONS

–Det här är liksom sitt eget lilla universum och det fanns ingen tydlig bild av hur det skulle låta, det handlade mer om hur processen skulle se ut.

–Vi stod och jammade och så spelade vi in det. Jag antar att det var någon sådan här längtan efter att vara helt fri.

Efteråt gick alla vidare med andra projekt och de inte helt färdiga låtarna blev liggande. Anna Ternheim visste inte ens om hon någonsin skulle ge ut låtarna – allt ändrades dock när hon i fjol träffade fotografen Jacob Felländer i New York.

"En annan tidsålder"

Hon fick se bilder från vad som skulle bli hans utställning The mountain theory och han fick höra låtarna.

– Det blev en katalysator. Det kändes som att det fanns någon beröringspunkt så vi tänkte att vi kanske kan göra något ihop, det gav mig en nytändning och gjorde att det kändes kul att jobba med låtarna igen.

Anna Ternheim satte titlar på Jacob Felländers bilder och All the way to Rio används som soundtrack till hans utställning. Jacob Felländers foton på bergsmassiv återfinns samtidigt på omslaget till vinylutgåvan av Anna Ternheims album.

Det är ett klassiskt, påkostat skivomslag med 20-sidig booklet – gjort i en tid där de flesta aldrig ens ser en fysisk skiva.

ANNONS

– Hela den här skivan är gjord som att man levde i en annan tidsålder. Det är åtta låtar som hänger ihop och blir något slags värld, målet var helheten.

Turné med Hederos

Hon tror att All the way to Rio, med sina långa instrumentalpartier, bäst avnjuts som en helhet.

– Om man har tålamod kan man sitta ner med hörlurar, eller vara ute och gå, och lyssna igenom hela. Det är så jag tycker att den ska upplevas.

Efter skivsläppet väntar ett annat samarbete för Anna Ternheim. Hon ger sig ut på en stor turné tillsammans med pianisten Martin Hederos, känd från bland annat The Soundtrack of Our Lives

– Det är av en ren lust och nyfikenhet. Jag tycker att Martin är en fantastisk musiker och har varit ett fan på håll. Vi har stött på varandra genom åren och sagt att det vore kul att spela ihop någon gång men det har aldrig blivit av förrän nu.

Fakta: Anna Ternheim

Född i Sollentuna utanför Stockholm i maj 1978. Bor i New York sedan nio år.

Slog igenom 2004 med debutalbumet Somebody outside och singlar som To be gone och Broder Daniel-tolkningen Shoreline. Skivan belönades med såväl en Grammis som ett P3 Guld-pris.

Sedan dess har hon givit ut albumen Separation road (2006), Leaving on a mayday (2008), The night visitor (2011) och For the young (2015).

Aktuell med nya albumet All the way to Rio, som släpps den 17 november, och en stor turné som startar i Schweiz i veckan.

Svenska turnédatum: 24/11 Örebro, 25/11 Umeå, 26/11 Stockholm, 28/11 Norrköping, 29/11 Malmö, 30/11–1/12 Göteborg, 2/12 Ystad, 3/12 Växjö, 5/12 Stockholm, 6/12 Vara.

ANNONS