”Många har dåligt samvete”

När en anhörig eller vän tar sitt liv behövs stöd för de efterlevande. Det har Åse Isaksson tagit fasta på och startar nu upp SPES, Suicidprevention och efterlevandes stöd, i Varberg.

ANNONS
|

De skulle ha varit två, som startade SPES Varberg. Åse Isaksson och Susanna Nilsson lärde känna varandra genom jobbet då de båda arbetade inom psykiatrin i Göteborg. Men det var utifrån erfarenheter ur det privata livet som idén väcktes. De såg att det fanns ett behov av stöd och stöttning till de som blir kvar när en person tar sitt liv. Susanna var drivande och Åse hakade på. Nu är det bara Åse kvar. Susanna blev en av dem som tog sitt liv.

– Det har varit... det är oerhört tungt, men det kändes viktigt att fortsätta det vi startat. Jag har fått mycket bra stöd från Marcus på SPES Göteborg. Det har varit väldigt skönt, säger Åse Isaksson.

ANNONS

För den som förlorat någon nära i självmord, suicid, är tanken att SPES ska kunna verka som en fristad och forum för stöd och samtal.

– Suicidrisken är ganska stor bland anhöriga också faktiskt, för ja, det blir total förtvivlan och chock. Det är många som inte orkar leva vidare. Det kan det vara skönt att träffa andra som också förlorat någon i suicid och se att det går ju, jag kan faktiskt komma att skratta igen i livet. Jag tror att det är så många som har dåligt samvete, att ”oj nu skrattar jag, det kanske jag inte ska göra.” Det är så väldigt mycket känslor.

SPES är en rikstäckande politiskt och religiöst obunden organisation. I landet finns flera lokalavdelningar. Varberg är i dagsläget den enda i Halland. Ett första introduktionsmöte hölls i mars och sedan dess har träffarna blygsamt blivit fler. Nu hoppas Åse Isaksson att verksamheten ska förankras, kunna bygga samarbeten och finnas kvar i kommunen över tid.

– Vi behövs även om jag egentligen hade önskat att vi inte gjorde det. Jag hoppas att fler vill engagera sig, så att vi tillsammans kan hjälpa varandra. Och det hade ju varit suveränt om man så småningom skulle kunna starta en ungdomssektion här också.

ANNONS

Samtidigt riktar hon en skarp känga mot politiker och systemet kring psykisk ohälsa.

– Alla anhöriga som är drabbade ska ha lika rätt till stöd, oavsett om den som tagit sitt liv haft kontakt med psykiatrin eller inte, så är det inte idag. Jag är själv både anhörig och jobbar inom psykiatrin och jag har fått ganska mycket frågor kring hur vi som personal sköter vårt jobb, men det är inte där vi ska lägga skulden, säger Åse Isaksson och fortsätter.

– Vill man få till en förändring så kanske man ska gå högre upp, till politikerna. Det är systemet som behöver ändras. Det behövs bland annat mer utbildning och mer personal. Vi behöver alla lära oss mer om suicid och öka förståelsen, inte bara sopa det under mattan.

Anhörigstöd i form av samtalsträffar. ”Det kan vara skönt att få träffa andra som förlorat någon i suicid och se att det går att leva vidare”, säger Åse Isaksson.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Läs mer: Övergripande handlingsplan mot självmord saknas

Samtalsträffar : 25/6 kl.18-20, 23/7, 23/8 och 13/9 kl.17-19

Kostnad : Det är gratis att delta, ingen föranmälan krävs.

Plats : Varbergs församlingshem

För mer information besök spes.se

ANNONS