Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nötter är i princip hälften fett.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mycket fett hjälper diabetiker

Mycket fett och lite kolhydrater kan minska inflammationer hos diabetiker. Det visar en ny studie.

Under två års tid har forskare vid Linköpings universitet studerat hur patienter med typ 2-diabetes påverkats av två olika kosttyper. Patienterna har slumpvis delats in och fått äta antingen kost med lite kolhydrater eller lite fett.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Båda grupperna minskade i vikt men studiens huvudsyfte var att mäta kosttypens betydelse för graden av inflammation i blodet hos patienterna. Ett flertal så kallade inflammationsmarkörer analyserades därför vid studiens start. Patienterna i studien visade sig ha klart högre nivåer jämfört med friska individer.

När värdena mättes igen efter sex månader visade det sig att gruppen som ätit kolhydratfattigt hade en stor minskning i graden av inflammation i blodet. För dem som ätit fettsnålt men kolhydratrikt var nivåerna däremot oförändrade.

- Det finns ingen studie tidigare som tittat på just kolhydratfattig kost och inflammation vid diabetes. Den inflammation vi mäter i studien tror vi är den inflammation som sitter i kärlen och som är ett tecken på åderförkalkning. Det i sin tur ger hjärtinfarkt och stroke, säger professor Fredrik Nyström som är en av de forskare som lett studien.

Patienterna i båda grupperna gick ned ungefär 4 kilo i vikt under studietiden. Men endast de som ätit lite kolhydrater och mycket fett fick alltså en minskad grad av inflammation. De sänkte även sitt blodsocker mer än gruppen som ätit fettsnålt.

Studien presenteras i den medicinska tidskriften Annals of Medicine.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.