Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Muträttegång om Volvo inställd

Rättegången mot tre Volvochefer som misstänks ha mutat Saddam Husseins regim har skjutits upp i minst ett halvår.

– Vi måste hålla nya förhör, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz till TT.

De tre direktörerna, som när de påstådda brotten begicks jobbade på börsnoterade AB Volvos dotterbolag Volvo CE, är åtalade för grovt brott mot FN:s sanktioner mot Irak. Förhandlingarna i Eskilstuna tingsrätt skulle inledas på tisdagen.

Men så blir det alltså inte, och det beror bland annat på att FN dröjt med beskedet att man inte vill häva immuniteten för den tidigare rättschefen Hans Corell, som åklagaren velat förhöra.

Nya uppgifter

Däremot tillät FN förhör med två andra tidigare medarbetare. Och ett av dessa förhör gav nya, intressanta uppgifter.

– Det ledde till att utredningen har fått kompletteras, och vi måste hålla nya förhör med Volvocheferna, säger Schultz.

Nils-Eric Schultz, som tagit över ärendet efter pensionerade överåklagaren Christer van der Kwast, har även begärt ytterligare dokumentation från FN avseende Volvos affärer i Irak. Rättegången kommer nu tidigast att kunna hållas i höst.

– Min klient är naturligtvis besviken att det här inte kommer till ett avslut. Han hade helst sett att vi hade haft den här rättegången, säger advokat Hans Strandberg, som försvarar en av de åtalade.

20 miljoner kronor

Volvocheferna har enligt åtalet betalat ut mutor på drygt 20 miljoner kronor under perioden 2000–2002 till den dåvarande regimen i Irak. Pengarna betalades i syfte att få kontrakt på 145 hjullastare och 43 väghyvlar, enligt åklagaren.

Direktörerna nekar till brott och hävdar att både FN och UD känt till att företag betalat för att få kontrakt i Irak, och att de valt att blunda för detta.

– Vår uppfattning är ju att det som har hänt här har skett med FN:s godkännande eller goda minne, säger Hans Strandberg.

Grovt sanktionsbrott kan ge fängelse i upp till fyra år.

Anklagelserna om mutor till Irak tvingade AB Volvo att för nästan två år sedan betala 19,6 miljoner dollar, enligt dåvarande dollarkurs cirka 120 miljoner kronor, till amerikanska myndigheter.

Beloppet omfattade böter, de vinster som Volvos dotterbolag gjort på kontrakten under Olja mot mat-programmet samt ränta.

Volvo är långt ifrån ensamt på de anklagades bänk – cirka 2 200 företag världen över pekades ut i en FN-rapport 2005, varav 15 med svensk anknytning.

Olja mot mat-programmet inrättades av FN 1996 och tillät Irak att sälja olja i utbyte mot mat, medicin och andra förnödenheter.

(TT)

Mest läst