Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Musik i bilen kan påverka körstilen

  Musiken i din bil påverkar hur du kör. "Fel" musik kan göra dig till en sämre och rentav farligare förare. Nu finns specialkomponerad musik som förhoppningsvis kan göra bilfärden tryggare.

  Åtskilliga studier visar hur musik kan påverka lyssnarens hjärtrytm, adrenalin- och dopaminpåslag, ögonrörelser, humör och andra reaktioner.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den kan trötta, den kan irritera och den kan liva upp. Men inget av detta är eftersträvansvärt när man sitter bakom ratten. Där bör musiken inte stjäla uppmärksamhet från själva bilkörningen men samtidigt hålla oss så alerta så att vi inte slöar till.

  Då är varken klassisk musik, hårdrock eller klämmig schlagermusik särskilt tjänlig, enligt musikern och kompositören Håkan Lidbo som tillsammans med ljuddesignern Martin Ljungdahl Eriksson utvecklat musik för sju skilda körsituationer.

  -Det handlar om instrumentalmusik med cirka 80 taktslag i minuten, oftast något snabbare än hjärtslagen, och med en volym kring 70 decibel för att överrösta däckens rull-ljud mot asfalten. Den får inte vara för melodisk och inte för "hittig", men inte heller släpig och uddlös, säger han.

  I samlingen finns exempelvis särskild musik för nattkörning.

  Håkan Lidbo:

  -Den är laddad med återkommande men oväntade musikaliska överraskningar så att man inte tappar koncentrationen.

  Ett av de större biluthyrningsföretagen lämnar numera automatiskt ut en cd med Lidbos förarmusik till sina hyrkunder.

  Den brittiska prisjämförelsesajten confused.com lät åtta bilförare, lika många kvinnor som män, köra en sträcka på 500 engelska miles, cirka 800 mil - halva sträckan utan musik och andra halvan med.

  En kvinna som under andra delen spelade hip-hop körde plötsligt mycket aggressivare, med snabbare accelerationer och häftigare inbromsningar, än de andra förarna.

  Samtidigt körde en av männen betydligt fortare då han lyssnade på heavy metal-musik. Både manliga och kvinnliga förare körde mer ryckigt än annars då de lyssnade på klassisk musik.

  -Generellt kan man dock säga att en bilresa upplevs snabbare med snabb musik och långsammare med mer stillsam, säger Håkan Lidbo.

  Fakta: Musik som påverkar

  Under ett brittiskt försök med musik i bilen körde en kvinnlig bilförare mer aggressivt, med snabbare accelerationer och häftigare inbromsningar, då hon lyssnade på hip-hop.

  En manlig förare körde fortare än annars då han spelade heavy metal-musik. Klassiskt framkallade ryckigare körstil.

  Exempel på bra musik: Come Away with Me (Norah Jones) och Tiny Dancer (Elton John).

  Dåliga exempel: Hey Mama (Black Eyed Peas) och Dead on Arrival (Fall Out Boy).

  Källa: Prisjämförelsesajten Confused.com