Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Muller ensam kvar

  Kaosen i Saabs styrelse är total. Inte bara chefsjuristen Kristina Geers har avgått ur Saab Automobiles styrelse, utan även de två fackliga ledamöter. Kvar finns bara Victor Muller.

  Kvar i Saab Automobiles ordinarie styrelse finns nu bara Victor Muller.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kristina Geers avgick formellt den 23 juni, enligt Saab för att hon inte skulle sitta på två stolar.

  - Hon är bolagsjurist också. Det är ju två olika funktioner och hon har tänkt länge på och har själv önskat att göra så här. Det är inte mer med det, säger Eric Geers, informationschef på Saab Automobile, som dessutom är gift med Kristina Geers.

  Enligt Saabs bolagsordning, som antogs i februari förra året, räcker det med en ledamot i styrelsen.

  - Vi bryter inte mot några lagar. Men det här är inte för en långsiktig lösning. Det är självklart att hela styrelsen ses över, säger Eric Geers.

  När en ny styrelse kan presenteras kan han dock inte säga.

  - Man ser över detta och det finns förslag. Men om det kommer de närmaste dagarna kan jag inte uttala mig om. Det är en översyn och så snart den är färdig går vi ut med det, säger Eric Geers.

  Samtidigt har holländaren Robert Schuijt, styrelseledamot i Swedish automobile (tidigare Spyker Cars), gått in som extern firmatecknare. Om Schuijt också är tilltänkt som styrelseledamot vill inte Eric Geers kommentera.

  - Jag kan inte uttala mig om allt som kommer hända och hur styrelsen ser ut i framiden. De jobbar på det.

  Enligt registreringsbeviset ska företaget hålla årsstämma, då styrelsen väljs, senast i juni.

  I veckan avgick förutom Kristina Geers också två fackliga ordinarie representanter, vilket innebär att Victor Muller sedan i torsdags sitter ensam i styrelsen. Maria Karlsson Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, reagerar starkt på uppgifterna kring Saabs styrelse.

  - Jag förstår inte hur de kan göra så här. Det är så mycket konstigt med Saab. På ett sådant stort bolag är det väldigt märkligt att ha en person med så stort ansvar. Varför gör de det? Tror de att de ska befrias från personligt ansvar?

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.