Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Muffins - test

    Konsumentpanelen har testat blåbärsmuffins. En av de dyraste var godast. Men flera mycket billigare bakverk kom inte långt efter.

    Det finns oräkneliga varianter av muffins.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    De kan vara svenskt traditionella, smaksatta av exempelvis äpple och kanel, choklad och bär eller inspirerade av de större amerikanska som gärna vill välla över pappersformens kanter. På senare år har dessutom cupcakes, den mindre och sötare varianten med glasyr på toppen, gjort entré på våra kaffebord.

    GP Konsument valde att smaktesta blåbärsmuffins. En angenäm uppgift, påpekade panelens samtliga medlemmar när de satte sig vid bordet. Att muffins måste vara ett av våra äldsta och mest omtyckta fikabröd var de också överens om.

    - Den här doftar som det gjorde när min gammelmormor bakade. Oj vilken flashback jag får, utbrast Susanne Tunberg när hon förde ett av bakverken mot sin näsa.

    Testet väckte även minnen hos Hans Selmeheim:

    - Muffins var det som morsan bakade mest av. Det var väl kanske enklast.

    Matilda Björkquist hade ätit chokladmuffins tidigare på dagen.

    - Det var min lillasyster som bakade dem och de var ganska små. Flera här på bordet tycker jag är alldeles för stora och mastiga. Testets minsta är lagom stor, då kan man ta en till i stället, sade hon.

    Trots att de flesta höll med henne stod en av de största bullarna, den från Starbucks, som vinnare när konsumenttestet av blåbärsmuffins var över.

    - Den är väl stor och ser tråkig ut i sin helhet. Men delad ser den ljuvlig ut. Och så är den mjuk, luftig, fluffig och full av blåbär, ansåg Susanne Thunberg.

    Den som eventuellt tror att en fabriksbakad muffins inte har en chans mot mer "hembakade" har sannolikt fel för på prispallen hamnade också testets minsta bakverk från Godbiten. Kanske delvis tack vare sin storlek.

    - Den ser visserligen konstgjord ut. Men varför är inte alla muffins små som denna, undrade Matilda Björkquist.

    Gillis Lysell var inne på samma linje:

    - Den är liten, gyllengul och god, konstaterade han.

    Åtta av nio medlemmar underkände Bonjours blåbärsmuffin. Några tyckte till och med att den var "äcklig".

    - Den ser visserligen ganska fin ut, men är torr och hård, ansåg Johanna Häll.

    - Jag känner mig lurad när något ser så pass gott ut och smakar så illa. Det är ju bedrägeri, tillade Mathilda Björkquist.

    Så gjordes testet

    Åtta olika blåbärsmuffins köptes på butiker och kaféer i Göteborg. Tre köptes färdigförpackade, två styckvis i livsmedelsbutiker och tre över disk på kaféer/bagerier. De förpackade köptes dagen före, övriga på förmiddagen före testet.

    De förpackade hade hållbarhetsdatum minst en månad framåt.

    Muffinsen vägdes på samma våg. Resultatet kan skilja sig från säljarens uppgifter om vikt.

    Varumärke och inköpsställe var dolt för panelmedlemmarna, som serverades en halv muffins av sju sorter upplagda på numrerade tallrikar. Den minsta serverades hel. Samtliga bakverk presenterades också i sin helhet på bordet framför panelen.

    Till testet serverades vatten. Kommentarerna är hämtade ur panelens testprotokoll.

    Muffinsen kan finnas till andra priser i andra butiker. Mängdrabatter förekommer, men redovisas inte här.

    Hur mycket blåbär?

    På de färdigförpackade muffinsen och de muffins som plockades i livsmedelsbutik uppges följande blåbärsinnehåll:

    Godbiten: blåbär 5 procent

    Delikatessbageriet: blåbärscrisp 2 procent

    Garant: blåbärscrisp, blåbärsbitar

    Schulstad: blåbär 4,6 procent

    Bonjour: blåbär 7 procent

    Så här bakar du muffins

    Grundrecept

    230 g rumstempererat smör

    200 g socker

    4 ägg

    430 g vetemjöl

    10 g bakpulver

    Smaksätt blandningen med exempelvis rivet citrusskal, chokladbitar, krossade kakbitar, nötter eller russin.

    Gör så här:

    1 Vispa smör och socker vitt. Rör ner äggen ett i taget. Sikta mjöl och bakpulver och blanda ner. Fördela smeten i formar.

    2 Grädda i 190 grader ca 20 - 25 minuter.

    Källa: recept.nu

    GP:s konsumentpanel: blåbärsmuffins

    Ann Helen Andersson, 45 år

    Matilda Björkquist, 17 år

    Lua Dandara Rangel, 24 år

    Johanna Häll, 19 år

    Niklas Larsson, 25 år

    Gillis Lysell, 13 år

    Silvio Ronga, 41 år

    Hans Selmeheim, 61 år

    Susanna Thunberg, 33 år

    Detta betyder betygen

    Fem fyrar = lysande!

    Fyra fyrar = Utmärkt.

    Tre fyrar = Bra.

    Två fyrar = Godkänt.

    En fyr = Underkänt.

    Överkorsad fyr = Uselt.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.