Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

MUF Göteborg vill ha restriktivare flyktingpolitik

Pontus Båth i MUF Göteborg vill att Sverige ska ha en restriktivare flytkingpolitik så länge inte integrationen fungerar. Samtidigt ska föreningen på den flyktingvänliga manifestationen i kväll. – Det är motsägelsefullt, anser Petra Elf, en av initiativtagarna till Refugees Welcome Göteborg.

Pontus Båth är distriktsordförande för MUF Göteborg och tycker inte att hans hållningssätt går emot manifestationens grundtanke om öppna gränser.

– Det är en tolkningsfråga. Det heter Refugees Welcome och jag tycker absolut att vi ska välkomna människor som flyr och söker asyl. Det är fantastiskt att alla sluter upp och vill hjälpa till. Men man kan inte ta emot alla. Man ska inte behöva riskera sitt liv när man flyr, det måste man lösa helt enkelt.

I artikeln skriver Båth att han tror att tillfälliga uppehållstillstånd skulle få nyanlända att engagera sig mer i samhället och bidra med försörjning och skattepengar på lång sikt.

Människor flyr från krig, är det då rimligt att i förväg ska ställa krav på att de ska bidra till samhället?

– Det är viktigt att man får krav på sig. Vi behöver ta fram verktyg för att alla ska kunna integreras. Det finns inte oändligt med bostäder och resurser till skolan. Det är dags att fler länder i EU tar ansvar och vaknar. Sverige och Tyskland ska inte behöva göra allt.

Petra Elf från Grön Ungdom Väst tycker det känns lite underligt att MUF Göteborg ska delta.

– Vi anordnar manifestationen för att vi ser behovet av att Sverige ska ta emot fler flyktingar. Jag tycker att vi har varit tydliga och skrivit det i evenemanget att om man delar vår syn är man välkommen. Vi har bjudit in en talare från MUF på riksnivå eftersom de delar vår syn, något som inte MUF Göteborg gör.

Vad tänker ni om att en förening som är för en restriktivare flyktingpolitik deltar?

– Det är upp till var och en att ta ställning till varför man dyker upp, vi har varit tydliga med att vi vill ta emot fler. Vi kommer ju inte stoppa någon att delta men det är motsägelsefullt tycker vi.

Mest läst