Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
- Bidrag ska inte betalas ut för att man bor i Sverige, bidrag ska betalas ut för att man behöver det, säger MUF-ordföranden Rasmus Törnblom.

MUF: Gör upp med bidragsmentaliteten

MUF är på kollisionskurs mot partiledningen i flyktingfrågan. Ungdomsförbundet vill ha kvar permanenta uppehållstillstånd, men samtidigt radikalt öka kraven för att få bidrag.

Rasmus Törnblom är ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, MUF. Han ser arbetsmarknad och integration som de viktigaste frågorna på stämman. Eftersom december-överenskommelsen inte längre är aktuell att debattera förväntar han sig ett större fokus på sakpolitik.

- Det är bra för ett parti som har ägnat sig mycket åt politikutveckling och är i fortsatt behov av mer utveckling.

Läs också: Besvärliga Bohuslän går mot M-strömmen

MUF går emot partistyrelsens förslag om att tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar ska vara huvudregeln. Ungdomsförbundet vill ha kvar de permanenta, men vill samtidigt ha omfattande förändringar när det gäller bidrag.

- Det är inte invandringen som inte Sverige klarar av, utan de alltför generösa bidragen som betalas ut, säger Rasmus Törnblom.

På sikt vill han att alla bidrag ska behovsprövas, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag.

- Det ska finnas en myndighet där den som behöver kan söka ett bidrag som är behovsprövat. Nivån ska vara lägre än lägstalönerna och det ska vara krav på motprestation och finnas tidsgränser. Gör man sig inte mer anställningsbar inom en viss tid trappas bidraget av.

Ni vill alltså göra rent hus med den generella välfärdsstaten?

- När det kommer till de generella bidragen, ja. Vi behöver upprätta arbetslinjen i ersättningssystemen. Bidrag ska inte betalas ut för att man bor i Sverige, bidrag ska betalas ut för att man behöver det.

Till stämman har Muf lagt ett förslag på att personer som har uppehållstillstånd måste fullfölja sina etablerings- och utbildningsinsatser för att få bidrag.

- Vi behöver prata mer om att människor har ett eget ansvar för såväl sin etablering som sin situation i Sverige, säger Rasmus Törnblom.

Anna Kinberg Batra har talat om ökade gränskontroller och andra i partiet vill ha ner antalet personer som söker asyl. Hur ser du på det?

- Jag tycker att Sverige ska vara ett land man kan komma till för jobb, studier, kärlek eller undan krig och förföljelse. Då är det viktigt att vi skickar signalen att Sverige är ett öppet land, men också att människor som kommer hit har ett stort eget ansvar för sin integration. Då måste arbetsmarknaden bli betydligt öppnare.

Muf vill bland annat slopa turordningsregler på arbetsplatser.

- För min ungdomsgeneration är arbetsmarknaden omodern. Ingen ung människa tänker stanna hela livet på samma arbetsplats. Då är det dumt att utgångspunkten i lagstiftningen är att man ska stanna kvar så länge som möjligt, säger Rasmus Törnblom.

Läs också: Analys: Inget Alliansmys i helgen

Pågår mellan 15 och 18 oktober i Karlstad.

200 ombud ska diskutera 10 huvudfrågor, bland annat ekonomi och jobb, integration och migration, försvar och bostadspolitik.

284 motioner från medlemmar och länsförbund ska behandlas.

Partistyrelsen har skrivit sju propositioner utifrån de sju arbetsgrupper som har arbetat med partiets förnyelse sedan valet.

Partiledaren Anna Kinberg Batra kommer att hålla tal på torsdag och på lördag.

GP kommer att vara på plats under stämman.

Mest läst