Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

MUF: ”Dags att sätta punkt”

I Moderata ungdomsförbundet är frågan om infrastruktur inte lika infekterad som i moderpartiet. – Västlänken är inget jag nördar ner mig i en söndagskväll, säger Hanna Friberg.

I Moderaterna i Göteborg talas det om inbördeskrig och man vuxenmobbar varandra på Facebook. I ungdomsförbundet tycks stämningen vara en helt annan.

– Vi har olika åsikter, men de flesta som är motståndare till Västlänken är över 40 år, säger Pontus Båth, ordförande i MUF Göteborg.

Läs också: M-bråket i Göteborg allt mer infekterat

Västsvenska paketet och Västlänken är den stora tvistefrågan inför Moderaternas förbundsstämma på lördagen. Men när ett 50-tal MUF:are har måndagsfika i lokalen på Avenyn 1 är intresset betydligt större för decemberöverenskommelsen. De stämmoombud som GP talar med är positiva till Västsvenska paketet, inklusive trängselskatt och tunnel.

– Vi behöver det här och det är viktigt att ungdomsförbundet tar den här frågan vid hornen. Västlänken byggs för framtiden och kollektivtrafik är en fråga för oss. De flesta unga har inte råd med bil under studietiden, säger Erik Lindqvist som är med i Moderata studenter och ett av ombuden på lördag.

Han är orolig över att Göteborg halkar efter Stockholm och Malmö och att göteborgarna, även i hans eget parti, ser bakåt snarare än framåt.

Hanna Friberg hade gärna gått och lyssnat på stämman, men har juridiktenta måndagen efter och måste plugga. Hon säger att infrastrukturfrågor är viktiga, men är själv mer intresserad av annat.

– Västlänken är inget jag nördar ner mig i en söndagskväll.

Flera av de unga moderaterna talar hellre om frihetsfrågor, jobb- och bostadspolitik, än om lokala tågtunnlar. Sarah Ullmark som är en av dem som håller ihop de här kvällarna, säger att de hade möten och information om Västsvenska paketet inför valkampanjen i höstas.

– Det är viktigt att vi kan svara på frågor och är ute och pratar. Vissa har ett större intresse för vad som händer i Göteborg och det är här vi har störst chans att påverka.

Frågan om kommunalrådet Martin Wannholt, som uteslöts ur M efter att ha gjort ett valtekniskt samarbete med Vägvalet, tycker hon är ”extremt svår”.

– Alla är inte överens och vi har diskuterat detta mycket. Det ska finnas plats för mycket debatt, men hans agerande gör det svårt, säger Sarah Ullmark.

Pontus Båth har skrivit två motioner till stämman, en om färdtjänst och en om direktsändningar av SDN-möten. Han tycker att Västlänken och decemberöverenskommelsen blir de viktigaste frågorna att diskutera på lördag. Han tror inte att motionerna om att stoppa eller utreda Västlänken på nytt kommer att gå igenom.

– Om det skulle bli så får man krishantera.

Hur då?

– Jag kan se att fanns tvetydigheter i hur det förankrades från början och det var rätt att ge folket en omröstning om trängselskatt. Men nu handlar det om att välja mellan att Göteborg ska avstanna eller utvecklas. Eftersom jag sitter i regionfullmäktige ser jag det mer från det hållet och jag vill ha en stad och region som växer och där mina barn kan ta sig fram.

I folkomröstningen blev det ett klart nej till trängselskatter. Hur ska M hantera det och ett eventuellt ifrågasättande av Västlänken på stämman?

– Jag tycker att man kan jämföra med kärnkraftsomröstningen. Vi måste tänka på vad som är Göteborgs bästa. Mitt perspektiv är att vi tillsammans med Oslo och Köpenhamn är en del av 8-miljonersstaden och att vi inte ska göra oss ovän med regering och riksdag.

Pontus Båth tycker att det är dags att sätta punkt för diskussionen om Västsvenska paketet och gå vidare.

Fakta: GP bevakar M-stämman

GP:s reporter Arne Larsson kommer att liverapportera från Moderaternas förbundsstämma i Göteborg på lördag. Följ honom på gp.se

På stämman ska ett 90-tal motioner behandlas, många handlar om Västlänken, några om att följa folkomröstningen och om att återinvälja Martin Wannholt. Även decemberöverenskommelsen har intresserat medlemmarna som skrivit motioner.

Det ska också väljas en ny styrelse för länsförbundet.

Kommunalrådet Maria Rydén är föreslagen som ny ordförande, efter Cecilia Magnusson.

Mest läst