Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  MP vill göra Slottsskogen till naturreservat

  Miljöpartiet vill göra Slottsskogen till naturreservat. De vill inte att skogen här ska bebyggas och menar att det värnar göteborgarnas friluftsliv och den biologiska mångfalden. Men Moderaterna är kritiska.
  – Det kan bli problem att använda skogen som idag. Slottsskogen är väldigt uppskattad bland göteborgarna, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

  På onsdagsförmiddagen la MP fram ett vallöfte om att Slottsskogen ska bli naturreservat. Partiet vill skydda den biologiska mångfalden och framtida generationers möjligheter till friluftsliv här.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Staten arbetar för att fler tätortsnära skogar ska skyddas. Miljöministern Karolina Skog (MP) uppmanar landets kommuner att skydda fler sådana områden. De är viktiga för biologisk mångfald och som koldioxidsänka.

  – En lika viktig drivkraft är folkhälsa och rekreation, säger hon.

  Enligt Anna Sibinska kan även små ingrepp i Slottsskogen ge negativa konsekvenser. Hon ser en risk att de här områdena naggas i kanterna när det byggs nya bostäder i staden.

  – Idag är det en väldigt stark urbaniseringstrend och det finns en anledning till att skydda de gröna lungorna i staden för framtida generationer. Om vi skyddar Slottsskogen som naturreservat kan man inte bygga bostäder här.

  Hon hoppas få de andra partierna med sig på tåget.

  – Det kan finnas farhågor vad gäller begränsningar och inskränkningar. Där måste vi lägga ett bra förslag. Det blir säkert kompromisser.

  "Skulle begränsa Way out west"

  Begränsningarna för befolkningen varierar mellan olika naturreservat, beroende på reservatets syfte. Tanken är att Slottsskogen även fortsättningsvis ska vara en tillgänglig plats för göteborgarna.

  Här hålls årligen flera stora arrangemang, som Way out west och Göteborgsvarvet. Oppositionsrådet Jonas Ransgård är orolig att ett naturreservat skulle hota detta.

  – Jag tycker att det här är onödigt. Det skulle begränsa möjligheten att använda Slottsskogen till konserter.

  Han påpekar att det redan framgår av översiktsplanen att Slottsskogen ska fortsätta vara ett grönområde. Enligt den får inga bostäder byggas här idag.

  – Det är göteborgarnas park. Naturreservat har krångliga bestämmelser. Det motverkar tanken på vad Slottsskogen är tänkt för.

  Liberalerna har tidigare föreslagit att Slottsskogen ska bli en nationalstadspark. Kommunalrådet Helene Odenjung (L) säger att det är viktigt att skydda och utveckla området, men att naturreservatet skulle bli väldigt strikt.

  – Frågan är om Göteborgsvarvet ens kan gå igenom Slottsskogen, eller om vi kan ha Way out west här. Att man ska kunna använda parken än jätteviktigt.

  Hon påpekar att frågan om naturreservat har varit uppe både 2009 och 2014 och att stadsbyggnadskontoret har ett uppdrag att ta fram skyddsformer för Slottsskogen.

  Men Anna Sibinska tror inte att Way out west är i fara om Slottsskogen blir naturreservat.

  – Nej, det tror jag inte. Det är tillfälliga evenemang. Det ska vara till för människor, vill man ha konserter ska man göra det varsamt. Då ställer man krav på entreprenörerna att det inte ska slitas ut hur mycket som helst.

  Hon säger att entreprenörerna får titta på hur de kan genomföra festivalen på bästa sätt. Hon ser heller inga bekymmer med att Göteborgsvarvet arrangeras här.

  I naturreservat kan särskilda regler gälla för eldning. Det kan förbjudas helt eller bara vara tillåtet vid särskilda eldplatser. Anna Sibinska vågar inte svara på hur det blir med göteborgarnas grillmöjligheter i Slottsskogen i framtiden.

  – Jag vill inte gå in på detaljerna. Man måste ta fram ett förslag. Jag har svårt att svara på den frågan idag, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.