Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

MP: Stäng två reaktorer före 2014

Miljöpartiet föreslår i en riksdagsmotion att Sverige stänger två kärnkraftsreaktorer före nästa val 2014.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är ett dåligt förslag som är kortsiktigt och som inte är bra för miljön, säger Näringsutskottets ordförande Mats Odell (KD).

Prognoser visar att Sverige går mot överskott av el och det är därför möjligt att stänga två reaktorer utan att det påverkar eltillgången eller klimatpolitiken, skriver språkröret Maria Wetterstrand och Lise Nordin, energipolitisk talesperson, på DN-debatt.

Det är hög tid att Sveriges regering drar slutsatser av vad som hänt i Japan, anser de.

Näringsutskottets ordförande Mats Odell (KD) sågar MP-förslaget, som han beskriver som "förhastat".

-Det är ett dåligt förslag som är kortsiktigt och som inte är bra för miljön, säger han.

Odell anser att om Sverige har ett elöverskott, bör detta exporteras till länder som är beroende av kolkraft.

-Framför allt till våra grannländer Danmark, Tyskland och Polen. Koldioxidutsläppen, växthuseffekten och klimatutmaningen är ju global, det är inte enbart en svensk fråga, konstaterar han.

Odell ställer sig bakom allianspartiernas energiöverenskommelse om att låta nya kärnkraftverk ersätta gamla. Han vill även att alliansregeringen bjuder in Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt till samtal i syfte att få en bred enighet om energipolitiken, ungefär som den som finns om pensionssystemet.

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt delar inte Miljöpartiets uppfattning att två reaktorer kan stängas under innevarande mandatperiod.

-Det här visar att vi har haft rätt i att det inte kan vara tillfälliga opinioner eller händelser i omvärlden som styr energipolitiken. Min syn på kärnkraft har inte förändrats på grund av härdsmältorna i Japan, säger han.

Juholt står fast vid överenskommelsen med MP och V. Kärnkraften ska i sinom tid fasas ut, men Sverige kommer under lång tid framöver att behöva den. Enligt Juholt behövs det en blocköverskridande, långsiktig energiöverenskommelse.

Kristdemokraternas gruppledare Mats Odell vill att regeringen bjuder in Socialdemokraterna till en sådan.

-Jag vet inte om han vänder sig till mig eller till Fredrik Reinfeldt. Det var inte så länge sedan regeringen slängde ut oss, men om statsministern vill ha en överenskommelse så ska vi titta noga på det, säger Håkan Juholt.

Folkpartiets energipolitiske talesman Carl B Hamilton hävdar att om MP-förslaget blev verklighet skulle elpriset stiga.

Dessutom skulle kärnkraftsföretagen, som tvingas stänga av reaktorer, komma med skadeståndskrav, enligt FP-talesmannen.

-Det är svårt att säga exakt hur mycket; men säkert handlar det om ett antal miljarder.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly säger i sin tur att MP:s krav på att stänga två reaktorer är bra, och han vill nu ha överläggningar mellan de tre rödgröna partierna och Centerpartiet.

-Det är fullt möjligt att stänga av kärnkraften väldigt snabbt. Problemet är att det bara är vi och Miljöpartiet som tycker så. Därför är ett sådant utspel ingenting värt om vi inte får med oss andra. I första hand är det Socialdemokraterna, men även i viss mån Centerpartiet, som vi bör försöka få med på en bred energiöverenskommelse där kärnkraftsel ersätts med andra energikällor, säger Ohly till TT.