Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Motstridigt om Afghanistanattack

En raketattack mot en by i Afghanistan, där Natoledda styrkor var inblandade i strid, kan ha dödat över 50 civila.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

President Hamid Karzai anklagar Nato, som inte kunnat hitta civila offer.

Karzai, som tidigare har protesterat mot att civila faller offer för de utländska styrkornas bombningar, kräver nu en utredning.

Attacken mot en by i Sangin-området i provinsen Helmand i södra Afghanistan ägde rum i fredags. Uppgiften om hur många civila som dog lämnades på måndagen av en Karzai-talesman.

-Raketen träffade ett civilt hus dit många tagit sin tillflykt, sade presidenttalesmannen Wahid Omar.

Enligt presidentkansliet ska upp till 52 civila ha dödats.

I korseld

Bland de döda fanns åtskilliga barn. De civila som råkade befinna sig där ska ha hamnat mellan Natostyrkor och talibaner.

Det förekom i helgen vittnesuppgifter om att civila blivit beskjutna av bestyckade helikoptrar i byn Regey. Talibanerna hade uppmanat lokalbefolkningen i en närbelägen by att lämna sina hem på grund av striden.

Byggnaderna där de civila sökte skydd ska sedan ha blivit angripna. En 45-årig man som nyhetsbyrån AFP talat med på ett sjukhus i Kandahar uppger att han själv förlorade två döttrar, en son och två systrar.

Granskningar

Afghanistans nationella säkerhetsråd håller på att utreda händelsen.

Karzai hävdade på måndagen att Nato-styrkor låg bakom den beskjutning som krävde civila liv, medan en talesman för den Nato-ledda Isaf-styrkan säger att platsen där de civila ska ha mist livet ligger "flera kilometer" från den där striden stod. Isaf hade inte funnit tecken på att civila liv krävdes, men uppgav att man fortsatte att granska uppgifterna.