Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Motstridiga budskap från Alliansen

  Om Alliansen verkligen menar allvar med att lyssna på göteborgarna kanske de ska bidra till att skynda på och stödja folkomröstningen om trängselskatten, skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman, Vägvalet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Kraftigt höjda parkeringsavgifter slår hårdast mot dem som har det sämst, skrev Alliansen på GP debatt. Precis samma argument framförde samma partier i en debattartikel i GP 2006, fast då gällde det trängselskatten. Detta var innan de totalsvängde i frågan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vägvalets inställning i parkeringsfrågan är likadan som när det gäller trängselskatten. Så länge det inte finns några vettiga alternativ bör man tänka till. Förbudspolitik och beslut som inte ger medborgarna några alternativ löser inte problemen och får definitivt inte dessa att förändra sig.

  Vägvalet släppte i måndags nyheten att vi ställer upp i regionvalet. Det är kanske inte så konstigt att Alliansen röstfiskar med sin debattartikel om höjda parkeringsavgifter. Byt ut höjda parkeringsavgifter mot trängselskatt så stämmer alla argumenten med Vägvalets. För den som inte har råd med en ny utgift på 600 kronor i månaden spelar det ingen roll om den kallas parkeringsavgift eller trängselskatt. Det är alltid de med lägst inkomster som drabbas mest.

  Tyder på samma panikkänsla

  När vi nu återigen läser argumentationer som går ut på att bilen är göteborgarnas viktigaste hjälpmedel för att få ihop vardagen, lämna barn på dagis eller träningen, handla mat och ta sig till arbetet, tyder det på samma panikslagna känsla som moderaternas Jan Hallberg fick en vecka innan valet 2010. Då skulle Älvsborgsbron tas bort ur trängselskatteförslaget, men så blev det inte i till slut.

  Att plagiera samma resonemang och nu helt plötsligt säga att det är hög tid att lyssna på göteborgarna är inte trovärdigt. Det är lätt att se igenom detta för göteborgarna.

  Men om Alliansen verkligen menar allvar med att lyssna på göteborgarna kanske de ska bidra till att skynda på och stödja folkomröstningen om trängselskatten. Vägvalets motion ligger färdig för behandling och skulle behandlats i kommunstyrelsen i onsdags, men så blev inte fallet. Vi har ju konstaterat att det är läge att genomföra folkomröstningen nu när valapparaten är på plats.

  Theo Papaioannou

  partiledare, Vägvalet

  Tom Heyman

  vice partiledare, Vägvalet