Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1841867.jpg
Vid tretiden natten mellan lördag och söndag larmades en större räddningsstyrka till moskén i Borås, där det brann. När brandkåren anlände rådde kraftig rökutveckling.

Moskébyggnad brann i natt

Räddningstjänsten möttes av öppna lågor när de tog sig byggnaden som inrymmer en moské i centrala Borås. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Byggnaden ligger i centrala Borås, i närheten av järnvägsstationen mot Norrby, och används som bönplats av stadens muslimer.

Larmet om brand kom vid tretiden natten till söndagen. Polisen var först på plats och började släcka elden med hjälp av pulversläckare.

Räddningstjänsten anslöt kort därefter.

– Vi möttes av lågor. Det var en fullt utbruten brand, berättar Mats Hermansson, inre befäl för Räddningstjänsten i Borås.

Det är ännu för tidigt att bedöma hur stora de materiella skadorna blir, men det har brunnit i bjälklag och väggar – så kallade glödbränder som är svåra att komma åt – och räddningstjänsten har varit tvungen att bryta upp en vägg för att släcka dem.

"Lokalen går inte att använda. All daglig verksamhet är inställd tills vidare", skriver moskén på sin Facebooksida.

I en senare uppdatering berättar representanter för Borås moské att man har lyckats ordna en tillfällig lokal i närheten och att man fortfarande inte vet vad som orsakat branden.

Polisen har under morgonen spärrat av byggnaden och genomfört en teknisk undersökning. Resultaten väntar nu på analys.

Finns det några indikationer på att branden är anlagd?

– Vi jobbar förutsättningslöst och har inlett en förundersökning om grov mordbrand, vilket innebär att vi får möjlighet att just spärra av platsen. Men vi har inte hört något om en ökad hotbild, säger Per-Anders Aronsson, inre befäl Borås-polisen.

– Det är också vanligare med bränder när det är kallt ute, bland annat eftersom fler värmekällor används. Men vi hoppas givetvis att den tekniska undersökningen ska ge oss svar på vad som hänt så fort som möjligt.

.

Mest läst