Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Morrissey ska medverka vid Nobels fredsprisutdelning. Det väcker starka reaktioner.

Morrissey skapar Nobeltumult

Norrmännen har inte glömt – och Morrisseys medverkan under festen vid Nobels fredspris har lett till skarpa protester från anhöriga till Utöya-offren.

Några dagar efter Utöya-massakern stod den kontroversielle musikern och inbitne vegetarianen Morrissey på en scen i Warszawa och skulle spela "Meat is Murder", då han sa att de mordiska händelserna i Norge inte var någonting "i jämförelse med vad som händer hos McDonalds och Kentucky Fried Chicken shit varenda dag".

Uttalandet fick mycket kritik, men Morrissey vägrade be om ursäkt.

Har senare förtydligat sig och sagt:

"Om du med rätta känner dig förfärad av morden i Norge, följer det säkert naturligt att du känner dig förfärad över mord på varje oskyldig varelse. Du kan inte ignorera djurs lidande bara för att djur inte är vi."

Osloceremoni

När norska Nobelpriskommittén i veckan meddelade att Morrissey skulle delta i ceremonin i Oslo tillsammans med Mary J Blige och James Blunt, lät protesterna inte vänta på sig.

Norska dagstidningar, twitter och webbsidor fylldes av diskussioner där anhöriga till Utöya-offren och andra norrmän protesterade mot att just Morrissey ska delta i fredsprisfestligheterna.

"Morrissey förtjänar inte att stå på en scen i det här landet någonsin igen" skrev en läsare i The Local, rapporterar The Independent.

Geir Lundestad från norska Nobelinstitutet försvarar att man bjudit in Morrissey med motiveringen att yttrandefriheten är ett grundläggande värde och att Nobelkommittén aldrig kommer att censurera en artist.

Han konstaterar också att Morrissey inte är där för att ta emot något pris utan ska delta i samband med festligheterna.

Morrissey ska spela tre låtar inför en publik på 6 000 personer på Oslos Spektrum.

Rabalder

Det är inte första gången som den frispråkige Morrissey ställt till rabalder.

Han hade fler hårda kontroverser med forna premiärministern Margaret Thatcher under 80-talet, och efter hennes död deklarerade han att hon var "terror som saknade en atom av mänsklighet, varenda sak hon gjorde var laddad med negativitet".

Under en konsert i Dublin 2004 meddelade han att förre presidenten Ronald Reagan hade dött, men att han "föredragit att George W Bush dött i stället".

År 2010 förbjöd han den brittiske premiärministern David Cameron att gilla The Smiths, det världsberömda bandet som Morrissey tidigare var frontfigur för.

Han har också länge varit en internationell talesperson som djurrättsaktivist, och kritiserat inte minst Kina, långt före det blev allmänt känt att man rycker pälsen av levande angorakaniner för klädtillverkning.

"Om någon sett de fruktansvärda bilderna av den kinesiska katt- och hundhandeln – djur som flås levande, finns det ingen möjlighet att kalla Kina för en omtänksam nation. Det finns inga djurrättslagar i Kina och det resulterar i de värsta djurövergreppen och grymheten på planeten. Det är oförsvarbart".

Kritiserade Obama

I veckan kritiserade han också en tidigare fredpristagare – president Barack Obama – för att han sätter "ett bottenlöst exempel" med att upprätthålla den amerikanska presidenttraditionen att benåda en kalkon från att slaktas till Thanksgiving.

I oktober ställde han också till med Morrisseyfeber i Göteborg, när han av oförklarlig anledning bestämde att just här, och ingen annanstans på jorden, skulle han sitta och signera sin biografi på Akademibokhandeln i Nordstan under ett par tre timmar.

Engelsmän, tyskar och skandinaver vallfärdade och sov vid kravallstaketen inne i köpcentret för att få chansen att träffa sin idol. Fler som inte hann fram stod och grät.

Bild - 2
Mest läst