Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 2
Ägaren till krogen King of India på Första Långgatan mördades i november.

Mordmisstänkt angav sig själv

Mordet på ägaren till krogen King of India kan gå mot sin lösning. Den 37-åring som varit häktad i sin frånvaro, har på eget initiativ överlämnat sig till polisen. - Han säger sig vara oskyldig, betonar advokaten.

Det var den 1 november som den 47-årige krögaren hittades död i en lägenhet i direkt anslutning till restaurangen på Första Långgatan. Kroppen uppvisade, enligt den rättmedicinska rapporten, mycket omfattande skär- och huggskador.

47-åringen hade mördats med någon typ av stickvapen.

Tre gästarbetare greps och frihetsberövades. De släpptes dock efter elva dygn.

Det troliga är att någon av dessa män hjälpt polisen med ett mer sannolikt namn på förövaren.

Efter frigivandet riktade alltså polis och åklagare intresset mot en 37-åring, bosatt i Bergsjön. Det är en person som tidigare jobbat ihop med offret – och som försvann från landet dagarna efter dådet.

Han efterlystes internationellt den 18 november.

Nu har utredningen tagit en överraskande vändning.

På nyårsafton faxade 37-åringen till tingsrätten och bad om ett byte av offentlig försvarare.

Uppdraget gick enligt önskemålet till advokat Lars Halldin, som i början av veckan reste till Storbritannien för att träffa sin nye klient.

- Vi har aldrig stött på varandra förut, men vi hade flera givande samtal. Jag upplevde att 37-åringen hade en klar vilja att komma hem och reda upp saker och ting, förklarar Halldin.

Tillsammans satte sig ombudet och den misstänkte på ett plan från London, och natten till i går klev 37-åringen in på polishuset på Skånegatan.

- Han anser sig överhuvudtaget inte ha haft med brottet att göra och är mån om att få en chans att visa det, hävdar Lars Halldin.

Kammaråklagare Per-Håkan Larsson välkomnar utvecklingen i fallet:

- Min uppfattning är att vi är rätt ute. När vi har honom här, öppnas exempelvis möjligheterna att jämföra vår tekniska bevisning med hans DNA.

• 37-åringen är misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord. Omhäktningsförhandlingar äger rum i morgon. Enligt belastningsregistret är mannen endast dömd vid ett tillfälle. Den 8 augusti 2008 fick han dagsböter för vapenbrott och ringa narkotikabrott.

• 47-åringen var brittisk medborgare och ägde King of India i Linnéstaden i Göteborg, samt restaurangen India Palace i Trollhättan, den stad i vilken han också vara bosatt.

Mest läst