Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Mordåtalad slängde kniven i toaletten

En 23-årig man har åtalats för mordet på en tre år äldre man i Gamlestaden i maj. Han erkände timmarna efter dådet men hävdar att han handlade i självförsvar.

Knivdådet skedde 15 meter utanför entrén till festlokalen Berg 211 vid tre-tiden på natten lördagen 8 maj. Där fick en 26-årig man sju knivhugg i överkroppen. Vart och ett av dem "mer eller mindre dödande var för sig".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den som höll i kniven var en 23-årig man som kommit till festen i bil tillsammans med tre kompisar från en ort i Halland.

Inne på festen hamnade gänget i bråk med en 18-årig kille som därefter blödde från munnen. 18-åringen är lillebror till den knivdödade 26-åringen.

23-åringen uppger att han gått ut för att röka, samtidigt som festen höll på att avslutas. När han stod där blev han igenkänd som en i gänget som tidigare slagit 18-åringen. Enligt hans vittnesmål attackeras han med sparkar och slag av tre killar, faller till marken och tror att han själv blivit knivstucken. Samtidigt känner han att han har en kniv i byxfickan. Han drar upp den och använder den mot en av angriparna, 26-åringen.

Att han har en kniv i byxfickan när han går på fest, förklarar han med att det är hans fiskekniv och att han hade tänkt åka och fiska efter sin fotbollsträning på fredagen men i stället åkte med kompisarna till Göteborg.

Polisen har gott om vittnesmål från deltagare på festen. Några av dem som såg vad som hände gav sig dock till känna först flera veckor efter dådet. En kille som var god vän med den mördade hörde av sig till polisen efter sex veckor. Då lämnar han en mycket detaljerad berättelse av det slagsmål som slutade med döden. Enligt honom var det bara två inblandade. Och ett femtiotal personer i närheten, runt entrén:

- I dag tycker jag det är så konstigt att ingen gjorde något för att stoppa bråket. Alla stod bara och kollade. Ingen var i närheten av de båda som bråkade eller försökte göra något åt det, säger han i polisförhöret.

När 26-åringen fallit till marken, springer knivmannen tillbaka in i festlokalen. Han stänger in sig på en toalett, tvättar av sig blod och slänger kniven i toalettstolen. Där inne blir han fasttagen och strax därpå gripen av polis.

26-åringen förs till Sahlgrenska där återupplivningsförsöken misslyckas.

Den mordåtalade 23-åringen dömdes för fem år sedan till skyddstillsyn för en knivmisshandel. Därefter har han dömts flera gånger, också till fängelse, för misshandel, narkotikabrott och försök till stöld.

Under mordrättegången kommer han också att ställas till svars för två fall av misshandel som skett på restauranger i oktober och i april.

Rättegången inleds 22 september i Göteborgs tingsrätt.

507425_DSC00064.jpg
Mest läst