Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Moral och etik är också viktigt

Göteborg har hunnit en bra bit på väg för att motverka framtida mutaffärer. Men enbart regelsystem löser inte allt.

Mutskandalerna och bedrägerierna fortsätter att hemsöka Göteborg. Den senaste veckan har varit en svart vecka med nya avslöjanden och misstankar: tre personer sitter häktade efter att med falska fakturor ha mjölkat Spårvägen på miljonbelopp. Nya misstankar om saltade fakturor på miljonbelopp hos Familjebostäder i samband med trappreparationer i Majorna granskas av åklagare. Till detta kommer flera jävsfall där föräldrar anställt eller befordrat barn, ett av dessa gäller just Spårvägen.

Det går aldrig att helt gardera sig mot rena bedrägerier. I fallet Spårvägen är det dock uppenbart att kontrollsystem och rutiner brustit, även om avslöjandet till slut tacknämligt nog kunde ske inom bolaget. Det visar sig också att Spårvägen helt saknar regelsystem för att reglera jävssituationer, som i det aktuella anställningsfallet. Som GP påpekat på nyhetsplats tidigare i veckan kontrasterar det mot exempelvis Stockholms lokaltrafik, där föreskrifterna är omfattande och noggranna.

Spårvägens styrelseordförande Endrick Schubert (S) uttryckte i tisdagens tidning oro för bilden av Göteborg efter de olika händelserna, men underströk att det handlat om ”ruttna individer” inom bolaget. Så är det förvisso, men goda kontrollsystem och en levande moral- och etikdiskussion är en bra spärr i sammanhanget. Här har Spårvägen mycket att arbeta med och det gäller uppenbart också en rad andra bolag och förvaltningar.

Sedan de första mutskandalerna uppdagades har Göteborgs stad förvisso kommit igång med en rad angelägna åtgärder. Ett gemensamt och omfattande revisions- och självdeklarationsprogram har satts i sjön. Visselblåsarfunktionen är på gång att få en slutgiltig utformning. För några veckor sedan presenterades ett förslag till ”gemensam byggprocess”, det vill säga stränga och enhetliga regler för hur byggupphandlingar skall gå till, från beställning till slutförande.

Allt detta är utmärkt och efter genomförande kan Göteborg ligga i framkant bland landets kommuner. Redan när den gemensamma byggprocessen presenterades betonades dock från stadsledningskontoret att enbart regelverk inte räcker. Det behövs också en levande moral- och etikdiskussion som når långt ut i organisationerna. En attitydförändring och en annan medvetenhet måste till i dessa frågor.

Just i dessa frågor är det extra viktigt att de styrande politikerna engagerar sig. I gårdagens GP publicerades en debattartikel från de rödgröna partierna angående de nya mutaffärerna. Det skedde dock först efter det att Anneli Hulthén (S) under flera dagar vägrat att låta sig intervjuas. Att kommunens ledande politiker också utåt tar ledningen för en bättre anda inom bolag och förvaltningar borde ju annars ses som en självklarhet.

Mest läst