Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

monaco-montage.jpg

Monaco: Vigseln är genomförd

Den sydafrikanska simmarstjärnan Charlene Wittstock kan nu titulera sig furstinna av Monaco. På fredagseftermiddagen äktade hon furst Albert II i en borgerlig ceremoni i det så kallade tronrummet i det kungliga palatset i lilleputtlandet.

Tre dagars firande är planerade, med det borgerliga bröllopet på fredag som inledning och en stor katolsk ceremoni som huvudnummer.

I decennier har 53-årige prins Albert hållit hovet på halster i bröllopsfrågan och helgens bröllop blir inte bara en källa till firande utan även till lättnad.

Fick ändra regler

Prins Albert har visserligen redan två barn, men ingen av dem kan överta tronen, eftersom Monacos konstitution kräver att arvingen ska födas inom äktenskapet.

Prins Alberts ovilja att gifta sig tvingade 2002 landet att låta prinsessor att ärva tronen, för att hans syster Caroline ska kunna ta över om Albert dör utan inomäktenskapliga barn. Men det var mer än den nio århundraden långa traditionen av manliga tronarvingar som stod på spel – om Monaco saknar en tronarvinge hamnar landet som protektorat under Frankrikes vingar. Det skulle bland annat sätta stopp för Monacos möjligheter att behålla sina låga skatter.

Ville dra sig ur?

Bröllopsyran färgades dock av rykten om att bruden fått kalla fötter sedan hon tagit del av en hemlighet från "playboyprinsens" förflutna, något hovet bestämt förnekar. Skriverier i Monacos press antydde att Wittstock stormat mot flygplatsen för att återvända till Sydafrika, men att hon snappats upp av hovet vid flygplatsen i Nice och förmåtts stanna.

"Dessa rykten har intet annat mål än att allvarligt skada monarkens rykte", hälsade hovet som nu hoppas att helgens bröllop kan sätta punkt för spekulationerna i medier.

* 80 gäster bjöds in till den borgerliga vigseln på fredagen. Tusentals monegasker kunde se vigseln på storbildskärmar vid slottet.

* 850 kungliga och andra hedersgäster får plats på borggården vid lördagens religiösa ceremoni. 3 500 gäster ser den kyrkliga vigseln på storskärm.

* Hela den svenska kungafamiljen finns på plats.

* Bland gästerna finns också skådespelaren Roger Moore, tenoren Andera Bocelli, modeskaparna Giorgio Armani och Karl Lagerfeld, skidåkaren Pernilla Wiberg, tennisspelaren Jonas Björkman och modellen Victoria Silvstedt. (TT)

* Furst Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi II av Monaco är född den 14 mars 1958 som det andra barnet till furst Ranier och den amerikanska filmstjärnan Grace Kelly. Albert är utbildad i Monaco och USA och tjänade en tid i den franska flottan.

* Efter moderns död i en bilolycka 1982 återvände Albert till Monaco från New York och har sedan dess profilerat sig som en sportintresserad "playboyprins".

* Furstinnan Charlene född Wittstock är före detta olympisk simmerska för Sydafrikas räkning, född den 25 januari 1978 i Zimbabwes näst största stad Bulawayo men flyttade vid tio års ålder till Sydafrika. Hon började tidigt simma och i slutet på 1990-talet tog hon flera inhemska titlar. Sedan dess har hon tävlat för Sydafrika bland annat i 1998 års Commonwealth Games och i de olympiska spelen 2000. (TT)

Mest läst