Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Momskrav mot second-hand står fast

På ett möte i dag på Finansdepartementet meddelades att ideella föreningar som bedriver second hand måste betala in moms under 2015.

En kortsiktig lösning på problemet presenterades och innebar att föreningarna ska få tillbaka momspengarna i slutet av året genom ett bidrag. Caroline Andermatt, vd Myrorna och ordförande i branschorganisationen Ideell Second Hand där många av de stora second hand-butikerna som Myrorna, Emmaus och Röda korset ingår, är kritisk till förslaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det här innebär att vi inte kan sätta in de pengar vi tjänar i år i våra verksamheter för socialt utsatta personer, säger hon.

- Jag är bestört att man inte är mer pragmatiskt i frågan på Finansdepartementet.

Ideell second hand har varit momsbefriad men ska under 2015 betala in 25 procents moms. I september 2013 kom Högsta Förvaltningsdomstolen med ett beslut efter EU-regler om att momsinbetalningar även ska gälla ideella föreningar. Sedan dess har debatten i frågan varit stor.

Alla verkar överens om att föreningarna inte ska behöva betala moms, men åsikterna om hur det ska gå till har varit delade.

På onsdagens möte mellan finansministerns stab och Ideell Second hand presenterades en långsiktig lösning. En lagändring där föreningarna slipper momsplikten från den 1 januari 2016.

- Det är ett jättepositivt besked om att återställa momsfriheten för oss ideella aktörer. Sen vet vi inte om det är hållbart. Det är en idé som ska behandlas, ut på remiss med mera innan beslut kan tas, säger Caroline Andermatt.

- Sen finns det i nuläget ingen plan B om det inte skulle fungera.

Beslutet från Skatteverket om att föreningarna ska betala in moms ligger alltså fast. Under den tiden minskar möjligheten för de ideella aktörerna att bedriva sin verksamhet.

- Hela vårt syfte är att generera överskott som kan användas för att hjälpa människor i social utsatthet. Nu kan vi inte bedriva verksamheten i samma utsträckning och det sker en viss nedmontering, säger Caroline Andermatt.

Hon är även kritisk till den stora administration som ska till för att föreningarna ska betala moms. För att sedan få tillbaka sina pengar genom ett bidrag i slutet av 2015.

- Det är en enorm apparat i tid och pengar att hantera moms, för oss och staten. Rent praktiskt med kassakvitton och sen är det en kunskapsfråga. Många av de ideella verksamheterna har volontärer där man inte har momsredovisningskunskaper, säger Andermatt.

Fakta: Moms på second handvaror

Ideella föreningar som bedriver second handförsäljning i större skala ska enligt Skatteverket momsregisteras.

Många ideella second handbutiker är dock undantagna från momsplikt, om de till klart övervägande del har ideellt arbetande personal och har kortare öppettider än 24 timmar per vecka.

Ideell second hand beräknar att deras 505 butiker kommer att tvingas betala 200 miljoner i moms under 2015

Källa: Skatteverket och Ideell second hand

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.