Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
2578912206_1913949_1024 x 683 standard_2043371
Molenbeek ligger ett par kilometer väster om Bryssels centrum. Det är en fattig och tätbefolkad stadsdel där kriminaliteten är utbredd.

Molenbeek - den ökända baksidan av Bryssel

Efter tisdagens terroristattacker på en flygplats och en tunnelbanestation i Bryssel riktas nu världens blickar mot Molenbeek - stadsdelen i den belgiska huvudstaden som har beskrivits som ett terrornäste.

I tisdags drabbades den belgiska huvudstaden Bryssel av en allvarlig terroristattack, när bomber exploderade först på flygplatsen Zaventem och sedan på tunnelbanestationen Maelbeek i närheten av Europaparlamentet. Tunnelbanestationen Maelbeek ska inte förväxlas med stadsdelen med det snarlika namnet Molenbeek. Därmed inte sagt att det inte kan finnas en koppling.

Molenbeek ligger ett par kilometer väster om Bryssels centrum. Det är en fattig och tätbefolkad stadsdel, där kriminaliteten är utbredd och skottlossningar hör till vanligheterna.

Många av invånarna i Molenbeek är muslimer med ursprung i Marocko och Turkiet, och stadsdelen har många gånger förekommit i utredningar om terrordåd som begåtts av islamister.

Läs också: Boende i Molenbeek vana vid razzior

I mars 2004 dödades 191 personer i bombattentat på flera pendeltåg i den spanska huvudstaden Madrid. Attentaten räknas till de värsta som ägt rum i Europa under fredstid, och en av de ledande terroristerna kom från Molenbeek.

I januari 2015 dödades 12 personer på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, och fyra personer i en livsmedelsbutik i samma stad. Terroristen i livsmedelsbutiken bar vapen från Molenbeek.

I november 2015 var GP:s Marina Ferhatovic och Christian Cvek på besök i Molenbeek. Då på grund av att flera personer hade gripits i stadsdelen efter årets andra terrorattack i Paris, på fotbollsarenan Stade de France och i konsertlokalen Bataclan.

Läs också: Radikalisering bakom Molenbeeks fasader

De träffade bland andra Vadim Vosters, en konstnär i området. Han var van vid att Molenbeek beskrivs som terrornäste, men sade sig ändå tycka om att bo där:

- Jag älskar det här området. Det är fortfarande låga boendekostnader. Och det är helt fantastiska hus, gamla fabriksbyggnader. Vi bor i ett loft på 400 kvadratmeter med utsikt över kanalen.

- Det är förmodligen därför som det är intressant för jihadister. Det är billigt, det är centralt, det är nära till tågstationen och till flygplatsen. Perfekt för fattiga konstnärer och terrorister.

GP besökte också ungdomscentret Chicago, som vänder sig till barn som växt upp i utsatta områden som Molenbeek. På Chicago kan de exempelvis lära sig att simma och cykla – sådant som koordinatorn Bie Van Craeynest menar de hade lärt sig om de hade fått en mer belgisk uppväxt:

– Vi försöker skapa lite värme i områden där det inte är så tryggt att växa upp.

Om tisdagens terroristattacker i Bryssel har kopplingar till Molenbeek återstår att se. Men stadsdelen väntas återigen stå i fokus i jakten på de ansvariga.

Mest läst