Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Mohlin: Vi håller på att bygga nya Gais

Ny tränare, ny sportchef - och nya profiler. Vad passar då bättre än det projektnamn Fredrik Mohlin använder under intervjun på Gaisgården? – Vi håller på att bygga nya Gais, säger sportchefen.

Ni som har varit med ett tag har kanske hört benämningen tidigare, men aldrig har den passat bättre än nu. Och det genomsyrar stämning och verksamhet. Mycket är nytt för de flesta. Nye kanslichefen Erik Bergqvist samsas med ekonomiansvarige Niklas Lönn, säkerhetsansvarige Annika Dohsé och Fredrik Mohlin, som kombinerar sportchefsrollen med den som ansvarig för försäljning. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är ett taggat gäng som i säsongens linda jobbar för högtryck för att bädda mjukast möjligt för både spelare och åskådare.

– Målet är att bli bättre än i fjol, vi har varit noggranna när vi har värvat spelare. De är inte bara duktiga fotbollsspelare utan även bra personer, som kan representera föreningen, säger Fredrik Mohlin.

Den tidigare Elfsborgsspelaren lämnade uppdraget som sportchef i Varberg för en liknande roll i Gais, där han efterträder kompisen Jonas Lundén.

– Jag har känt Jonas i 100 år, men han har väl inte gett några direkta tips. Det är viktigt att skaffa sig egna erfarenheter, säger Fredrik Mohlin. 

Han truppideal består av 20 egna spelare, det är en utopi. 

– Vi har gått på karaktärer, sådana du vill ha i ett lag när du skall åka upp och möta Frej eller AFC på bortaplan. 

En sådan spelare är 29-årige mittbacken Steven Old från Nya Zeeland som anslutit från Ljungskile SK. 

– Jag tycker vi har en bra mix av spelare. Du behöver mentalt starka spelare, matchvinnare och publikfriare. Jag har sett mycket bra saker på träning, säger Steven Old. 

Mannen att komponera alla olika beståndsdelar och personligheter till ett fungerande fotbollslag är Benjamin Westman, som tagit klivit från rollen som akademiansvarig till huvudtränare för A-laget. 

Han är medveten om den höga omsättningen på spelarsidan, men ser det som något positivt.

– Det är nästan bara av godo. Nu gör föreningen en nystart eller omstart. Med respekt för de som varit här tror jag att det är bra. Vi har viktat nyförvärven i guld och fått behålla de vi ville, säger Benjamin Westman, samtidigt som assisterande tränaren Jesper Ljung kör en övning i kylan på Härlanda Park. 

– Det här känns jätteinspirerande. Gais är min förening. Det var ett bra tillfälle för mig att kliva upp till seniorerna. Det finns inget som slår adrenalinkicken av att spela matcher på ett fullsatt Gamla Ullevi.

Den aktiva spelarkarriären innehöll seniorspel för Gais och Utsikten. I åtta år har den snart 40-årige fotbollstränaren ägnat sig åt att utbilda unga fotbollsspelare i Gais.

– Jag har lagt en fjärdedel av livet på Gais, säger han och skrattar. 

Benjamin Westmans föräldrar bor i Pittsburgh, hans tre syskon i New York. Han här född i USA och har själv bott där i åtta år. Efter de tre sista saknade han vännerna i Sverige och flyttade tillbaka till Göteborg och Majorna. Där bor han med fru och tre barn. Tränarpraktik gjorde han hos Hasse Backe i New York Red Bulls och ser bra saker att ta med till Gais.

– Framför allt tävlingskulturen på träningar. Det skall kännas när man vinner och det skall kännas när man förlorar.

Vilken prägel vill du sätta på Gais?

– Vi kommer jobba med vårt spel. Passningsorienterat. Publiken som lämnar Gamla Ullevi efter en Gaismatch skall känna att det var en bra kväll, värd pengarna. Fansen förtjänar det, säger Benjamin Westman.

Fredrik Mohlin talar om tålamod. 

– Självklart vill vi gå upp, om det är 2016 eller på sikt får jag återkomma med. 

Steven Old är inne på samma spår:

– Ambitionen är att vinna serien och gå upp i allsvenskan. Mitt mål är att vinna en trofé, spela så mycket som möjligt och ha den bästa defensiven i ligan. 

– På pappret har vi ett väldigt bra lag. Det gäller att vi jobbar som en enhet, säger Old, vars fotbollskarriär bland annat inneburit spel i Kina.

– Det var spännande och intressant. Vi bodde en timme från Peking, en stad med 15 miljoner invånare, men bara Kinas nionde största. Det var en ögonöppnare, säger mittbacken.

3 februari: Häcken-Gais, Bravida Arena 18.00

13 februari: Gais-Halmstad, Valhalla 13.00

20 februari: Svenska cupen: Helsingborg-Gais, Olympiafältet 14.00

27 februari: Svenska cupen: Örebro-Gais, Berhn Arena 14.00

5 mars: Svenska cupen: Gais-Forward, Valhalla 14.00

25 mars: Gais-Falkenberg, Ullevi 16.00

2 april: Superettan: Gais-Frej, Gamla Ullevi 15.00

Mest läst