Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

9170b1024.jpg

Modig kan lämna Kuba

Ingen annan bil var inblandad i kraschen som krävde den kubanske regimkritikern Oswaldo Payás liv, enligt Aron Modig, som satt i bilen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

KDU-ordföranden Modig ska få lämna Kuba.

Modig har hämtats från förvaret där han vistats och är i sällskap med ambassadpersonal, uppgav svenska utrikesdepartementet på måndagskvällen svensk tid.

-Han kommer att vistas på vår ambassad i Havanna och få hjälp med första lämpliga flyg hem till Sverige, säger Jenny Häggmark vid UD:s pressjour till TT.

"Inget annat fordon"

På en presskonferens organiserad av kubanska myndigheter berättade Modig, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), sin version av vad som hände den 22 juli, då bilen körde av vägen. Payás familj har hävdat att bilen prejades av ett annat fordon, men det förnekar Modig.

-Jag kan inte minnas att något annat fordon var inblandat, sade han.

Den andre överlevaren, spanske ungdomspolitikern Angel Carromero, var den som körde bilen.

-Det var inget annat fordon som körde på oss bakifrån, sade han.

Anklagar Carromero

Carromero tillade att vägen var i dåligt skick och att han förlorade kontrollen över bilen.

-Utöver detta förberedda uttalande ber jag det internationella samfundet att fokusera på att få ut mig härifrån och inte använda en trafikolycka, som kunde hänt vem som helst, för politiska syften, sade han.

Kubas inrikesdepartement har beskyllt Carromero för att ha orsakat kraschen genom att köra för fort och tvärbromsa på halt underlag.

-Jag kan inte acceptera en sådan ytlig förklaring, har Payás änka Ofelia Acevedo sagt om den officiella olycksbilden.

Den 27-årige Modig skadades inte i bilolyckan, men han har hållits kvar i Kuba under utredningen trots att svenska myndigheter bett att få hem honom.

859948.jpg

Oswaldo Payá var en av de viktigaste talespersonerna för Kubas regimkritiska opposition. Han är mest känd för sitt arbete med Varelaprojektet, en kampanj med syfte att samla in namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning som lagstadgar om mänskliga rättigheter.

2002 tilldelades han EU:s Sacharovpris för mänskliga rättigheter för kampanjen.
Payá grundade också Kristna frihetsrörelsen (MCL), som arbetar för politisk förändring, medborgerliga rättigheter och frisläppandet av politiska fångar.
Kubas regering har beskrivit honom som en agent som å USA:s vägnar försöker underminera den kubanska revolutionen.

Enligt en Amnesty-rapport från mars i år har förföljelse och fängslande av regimkritiker, människorättsaktivister och journalister på Kuba tilltagit kraftigt sedan 2010.
Oswaldo Payá blev 60 år gammal.
Källa: BBC.

Mest läst