Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Modesty Blaises skapare död

Peter O'Donnell som skapade serien Modesty Blaise har avlidit 90 år gammal, skriver Times online.

Många svenska läsare har följt Modesty Blaise och hennes ständige medhjälpare Willie Garvin i tidingen Agent X9 där serien gått i flera omgångar.

Peter O'Donnell besökte 1996 Bokmässan i Göteborg för att möta sina svenska fans.

O'Donnell skapade historien i början av 1960-talet och förebilden för den tuffa Modesty var en kvinna han träffat i ett flyktingläger under andra världskriget.

Modesty var en föräldralös flicka som rymde från ett flyktingläger i Grekland och skolades sedan av en filosofiprofessor hon träffade. Läromästaren, Lob, dör när Modesty är 17 år och då börjar hon jobba för ett gangstersyndikat. Där träffar hon Willie Garvin och lär sig stridskonst.

Sedermera rekryteras paret till brittiska underrättelsetjänsten Secret Service och löser fall åt dem.

Engelsmannen Peter O'Donnell stod för manus och serien tecknades först av Jim Holdaway, som dog 1970. Därefter tog spanjoren Romero över.

Peter O'Donnell föddes den 11 april 1920 i södra London och började skriva redan under skoltiden. Han skrev manus till flera serier, böcker, samt tv- och filmmanus. Under pseudonymen Madeleine Brent skrev han också flera romantiska historiska romaner.

De sista åren levde han med sin hustru i Brighton, England och avled i måndags, den 3 maj, efter att ha kämpat mot Parkinsons sjukdom i flera år.

Mest läst