Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Moderater fortsätter kämpa mot Västlänken

Moderatmedlemmar i Göteborg ger sig inte. Inför stämman i vår höjs kravet på nytt: ”Stoppa Västlänken och utred alternativen”. Jonas Ransgård har svårt att se realismen i förslaget.

För Moderaterna på gräsrotsnivå är striden om Västlänken långt ifrån över.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nyligen hade Askimsmoderaterna sitt årsmöte. Jonas Ransgård, partiets gruppledare i kommunfullmäktige, är en av föreningens medlemmar. Mötet ställde sig bakom en motion med kravet att stoppa Västlänken-bygget och utreda alternativ – trots att Ransgård och de andra Moderaterna i fullmäktige driver linjen att det västsvenska paketet ska genomföras.

– Man väcker ju motioner om vad man vill. Denna motion är den linje som Askimsföreningen hade även förra gången och som stämman inte antog, säger Jonas Ransgård.

Frågan om tågtunneln var uppe på förbundsstämman i Göteborg 2013, men motionen röstades ned. Däremot sa stämman då, mot styrelsens vilja, ja till en folkomröstning om trängselskatt. Det ledde till att en sådan genomfördes i samband med valet 2014. Jonas Ransgård tycker att det är svårt att säga hur resultatet, när det gäller Västlänken, kommer att bli.

– Realismen i detta blir mindre i takt med att projektet går vidare. Det är många ingenjörstimmar nedlagda och planer gjorda, så det känns mindre realistiskt nu än det gjorde för ett år sedan.

Har du farhågor om att stämman ska gå emot styrelsen och säga ja till ny utredning av Västlänken?

– Inte i dagsläget. Vi får se hur motionerna är formulerade och hur det kommer att formuleras i ett stämmobeslut. Vi får ta det då, säger Jonas Ransgård

Mats Brodefors är ordförande i Askimsmoderaterna. Han berättar att den nu aktuella motionen kom från en person som varit medlem i partiet i flera år och att den antogs av mötet.

Vad händer nu?

– Den skickas vidare till förbundsstämman i slutet av maj. Det är motionären som skickar den, men det finns en notering om att årsmötet ställt sig bakom motionen.

Var det någon diskussion kring motionen?

– Jonas Ransgård var med på mötet och förklarade beslutsläget och var man står när det gäller Västlänken. Det var inte någon större osämja, han förklarade sammanhanget. Men det blev inte så att motionären drog tillbaka motionen, säger Mats Brodefors.

Trots att det västsvenska paketet redan är beslutat och arbetet påbörjat har diskussionen alltså inte lagt sig bland Moderaterna i Askim.

– Man märker att det finns en ganska stor opinion mot Västlänken i Askim, bland annat på motioner och frågor kopplade till Västlänken och folkomröstningen, säger Mats Brodefors.

I år håller Moderaterna förbundsstämma den 30 maj. Då ska styrelse väljas och motioner behandlas. Det finns olika bilder av hur stämningen på mötet kommer att bli. Pontus Båth, ordförande i föreningen i Torslanda, tror att det kommer att bli lugnt.

– Vi har haft en stormig höst och för partiets bästa behövs enighet och stabilitet, säger han.

Förra kommunalrådet John Rignell har en helt annan bild. Han har själv engagerat sig både mot Västlänken och mot uteslutningen av Martin Wannholt.

– Det jäser i leden. Det kommer att bli en hård match på stämman, säger han.

Vid förbundsstämman 2013 var det föreningarna i Torslanda, Askim och Backa som motionerade om trängselskatt och Västlänk. I Askim fortsätter alltså det öppna motståndet mot Västlänken. Föreningarna i både Torslanda och Backa har haft årsmöten, men där diskuterades inga motioner om tågtunneln. Nästa vecka har Örgryte årsmöte och där kan frågan komma upp. Även enskilda medlemmar kan väcka motioner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.