Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

LA Premiere Of "The Hunger Games: Mockingjay - Part 1" - Arrival

Mockingjay visas redan i natt

Mockingjay, den efterlängtade fortsättningen i Hungerspelen-serien, visas redan i natt på biografer i Västsverige. Att åldersgränsen är elva år är inget hinder. – Vi vill ge superfansen en chans att se filmen innan premiären, säger Thomas Runfors, informationschef för SF Bio.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tisdag, en minut före midnatt, går ridån upp för höstens isärklass mest emotsedda film. I alla fall bland dem som läst, och fascinerats, av Suzanne Collins nervkittlande äventyr Hungerspelen som utspelar sig i en dystopisk framtid.


I nya filmen leder Katniss Everdeen, inlevelsefullt spelad av Jennifer Lawrence, ett uppror mot den korrupta huvudstaden Capitol. Kriget, som kommer att avgöra Panems öde, eskalerar och Katniss får fullt upp med att avgöra vem hon kan lita på.

Se trailern: Hungergames Mockingjay trailer

– Vi brukar ha nattvisningar av så här efterlängtade storfilmer, förklarar Thomas Runfors på SF Bio.

– Förutom Hungerspelen har vi bland annat visat Hobbit och Sagan om ringen-serien som nattbio.

Mockingjay har 11-årsgräns, så det rör sig om särskilt unga fans. Hur tänker ni kring det?

– Visst är det kanske lite sent för en 11-åring att vara uppe på natten, men det får väl föräldrarna – eller elvaåringen själv – bestämma. Biografen är i alla fall en trygg miljö även om det kanske kan vara lite jobbigt att gå till skolan dagen efter.

Även 12 december, natten till Lucia, arrangerar SF Bio sedan 25 år tillbaka Lucia Movie Night, ett arrangemang som alltid brukar bli utsålt.

– Då visar vi tre i förväg hemliga, kommande filmer, i sträck. Visst kan det också vara olämpligt, i och med att du blir trött i skolan dagen efter. Men vi gör det delvis också för att ge publiken ett alternativ till att springa ute på stan just den natten.

Hungerspelet-filmerna, liksom succéböckerna, utspelar sig i landet Panem, som med sina tolv distrikt är allt som blivit kvar av det forna Nordamerika efter en rad katastrofer. Varje år arrangerar regimen det tv-sända evenemanget Hungerspelen för att hålla sina undersåtare i schack. Tonåriga Katniss Everdeen griper in när hennes lillasyster väljs ut till spelen. Hon tar systerns plats i reality-tv-showen där deltagarna, för att överleva, tvingas undvika olika faror och döda sina konkurrenter.

Nya Mockingjay har över lag fått fina recensioner, även om en del recensenter retat sig på att sista delen är uppdelad i två. Nu dröjer det ända till november nästa år innan det rafflande äventyret får sin upplösning på bioduken.

"Jag väntar andäktigt på del två, om ett år, även om jag tycker att det är en onödig väntan" skriver exempelvis Brian Viner i brittiska Daily Mail.

New York Magazines skribent David Edelstein är bara en av alla dem som öser lovord över Jennifer Lawrence i huvudrollen: "Hon agerar på ren instinkt, och gör det så bra att det aldrig ens en sekund haltar. Hon är helt enkelt djävulskt bra!" anser han. Time Outs recensent Cath Clarke menar att uppföljaren är minst lika intensiv och medryckande som tidigare filmer. "Och fylld av än mer ond bråd död."

Läs också: Svenskar dressar sci-fi-stjärnor

Mest läst