Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Hudläkaren John Paoli är mycket positiv till så kallad teledermatologi.

Mobilen hjälpmedel i kamp mot hudcancer

Väntan på operation för hudcancer kan kortas en månad med hjälp av prickbedömning via mobiltelefon.

- Med den nya tekniken går det att upptäcka melanom och förstadier till melanom på ett tidigt stadium. Dessutom undviker vi många onödiga akutbesök.

Specialistläkaren John Paoli på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har stora förhoppningar på den så kallade teledermatologin i framtiden.

En försöksverksamhet, där 20 vårdcentraler skickat in bilder på prickar med hjälp av en särskild app, har nu pågått i två år.

- Resultatet är väldigt positivt. Vi räknar med att väntetiden till operation har blivit ungefär en månad kortare.

- Inom kort hoppas vi att alla vårdcentraler i Västra Götalandsregionen får möjlighet att på det här sättet skicka in bilder till oss för bedömning.

Enligt John Paoli finns annars ingen chans för hudläkarna att hinna med. Varje år ökar antalet svenskar som drabbas av malignt melanom med omkring fem procent.

Just i dag, på den internationella prickdagen Euromelanoma Day, är tolv läkare i tjänst på SU:s hudklinik. Men de extra besökstiderna gick åt redan första halvtimman.

- Intresset är väldigt stort för att kolla sina hudförändringar. Från tidigare år vet vi också att 20-25 procent av de som kommer har någon typ av hudcancer som behöver behandlas, säger John Paoli.

Han betonar att det givetvis går att få tid för kontroll av prickar även andra dagar. Det finns inget remisskrav, men alla uppmanas att först gå till sin vårdcentral.

Ställ frågor om hudcancer och solande. I eftermiddag kl 16-17 chattar hudläkaren John Paoli med GP:s läsare. www.gp.se

Mest läst