Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mobbade får hjälp av rehab

Det är fel att avveckla rehabinsatser som visat sig hjälpa människor tillbaka efter psykisk ohälsa, skriver Linda Mathiasson, ordförande Steg för steg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi kunde i dagarna läsa om att vård för utbrända i Västra Götaland ska avvecklas efter ett beslut taget i regionfullmäktige till förmån för ”vårdval rehab”. Vårdval rehab innebär möjlighet till sjukgymnastik och arbetsterapi, vilket är bra i sig. Men för den som blivit exempelvis utsatt för våld i nära relation, mobbning eller utmattningssymtom så behövs det inte enbart den här typen av stöd utan även psykosomatiskt i form av psykolog eller annat samtalsstöd, för att komma tillbaka till en dräglig vardag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En halv miljon kränks på jobbet

För en person som hamnat i utmattningssyndrom, vilket många gånger även den som utsatts för mobbning eller våld gör, så är det av yttersta vikt att få bra psykosocialt stöd. I början av året var 1 555 personer enbart i Göteborg sjukskrivna för F43 (Försäkringskassans kod för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress), där även utmattningssymtom ligger. När det gäller mobbning på jobbet är det 420 000 personer som känner sig kränkta varje år, varav en del med all sannolikhet finns i ovannämnda grupp.

Behovet minskar inte

Det är ett märkligt beslut att avveckla den form av rehabilitering som visat sig hjälpa människor att ta sig tillbaka efter psykisk ohälsa. Bara för att denna del inte längre ska finnas med som vård så innebär det inte att antalet behövande individer minskar, det betyder snarare att samhällets kostnader ökar i form av längre sjukskrivningar och att trycket på sjukvården i stort ökar.

Vi ställer oss frågande till hur personer som varit utsatta för någon form av mobbning, oavsett tid, ska ha en chans att komma tillbaka till ett så normalt liv som möjligt när möjligheten till rehabilitering inskränks ytterligare?

Vi hoppas på att även mobbade får tillgång till rehabilitering och därmed möjlighet att komma tillbaka samt att gå vidare.

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg