Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

502966.jpg
Ratko Mladic 1993 och 2011.

Mladic kry nog för rättegång

Den krigsbrottsmisstänkte serbiske befälhavaren Ratko Mladic kan ställas inför rätta i Haag.

En domstol beslutade i dag att utlämna Mladic som tros ha tusentals mord på sitt samvete - trots att han sägs vara sjuk.

En domare i Belgrad beslutade att den tidigare överbefälhavaren Mladic är tillräckligt frisk för att stå till svars i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för de omfattande anklagelserna om folkmord under krigen på Balkan.

Då hade den 69-årige Mladics advokat hävdat att han som tidigare kallats för "slaktaren på Balkan" nu är "en spillra av en man" efter två hjärtattacker och tre strokes.

Även sonen Darko Mladic hävdade att fadern var fysiskt inkapabel att ställas inför rätta - och dessutom oskyldig till brotten han anklagas för, som massakern i Srebrenica 1995 och belägringen av Sarajevo.

Men domstolen godkände ändå en utlämning.

-Det har konstaterats att Ratko Mladics hälsoläge innebär att han kan ställas inför rätta. Vi har beslutat att kraven för en förflyttning har uppfyllts, sade domaren Maja Kovacevic. -Läkare bedömer att han är fysiskt frisk trots att han lider av flera kroniska sjukdomar, tillade hon.

FN:s säkerhetsråd sällade sig i natt till dem som välkomnar gripandet av Mladic. Rådet gratulerar Serbien och ser gripandet som ett tydligt tecken på att landet samarbetar med krigsförbrytartribunalen.

Säkerhetsrådet hoppas även att gripandet ska bidra till att föra västra Balkan närmare försoning.

sy63a845.jpg
Mest läst