Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mjukisbyxor kan höja din status

Vi människor gillar att höra till och passa in, och klär oss ofta därefter. Men att sticka ut kan ge fördelar - i vissa sammanhang.

De flesta kommer inte i dyr kostym om den oskrivna klädkoden på jobbet är jeans och tröja. Att passa in är något vi människor gärna strävar efter. Det signalerar tillhörighet i en grupp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men enligt en studie från universitetet Harvard kan det vid rätt tillfälle och i lagom dos vara en fördel och höja en persons status att bryta mot normen, skriver Wall Street Journal.

Ett exempel: När förbipasserande fick bedöma personer som gick in i en lyxaffär sågs de med tjusiga kläder som mer sannolika kunder än en person klädd i träningskläder. Men butikspersonalen resonerade tvärtom - att gå in i en dyr affär iklädd träningskläder tyder på ett sådant självförtroende att man snarare skulle kunna vara en kändis.

Att sticka ut på ett distinkt sätt kan alltså göra att du uppfattas som viktig. Men bara förutsatt att du samtidigt i grunden uppfattas tillhöra en viss grupp, enligt studien.

En lärare i moderiktiga kläder och skägg fick i undersökningen mer respekt än en välrakad lärare med slips. Att ha en avvikande färg på flugan vid en formell fest kan vara positivt om det är självvalt, och inte bara ett klantigt misstag som tyder på noll koll.