Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Mitt liv med Liberace

Drama

Drama

Mitt liv med Liberace

Regi: Steven Soderbergh

Med: Michael Douglas, Matt Damon, Rob Lowe, Debbie Reynolds m fl

USA 2013 (118 min)

BERGAKUNGEN

Kort innan Władziu Valentino Liberace dog i aids 1987 kontaktade han Scott Thorson för att ta ett sista farväl. Det hade då gått ett decennium sedan de båda första gången möttes efter en av Liberaces extravaganta och gränslöst smaklösa shower på Las Vegas Hilton. Sist de sågs var då Thorson stämde Liberace på 113 miljoner dollar efter deras femåriga relation (av vilket han fick en bråkdel).

Strax efter Liberaces död skrev Thorson boken om sitt liv med "Mr Showmanship", Behind the candelabra, som ligger till grund för filmen om den överdådiga diskokulan till klassiskt skolad pianist som under flera årtionden var världens högst betalda underhållare. Redan som ung kunde Liberace dra in 50 000 dollar i veckan på sina shower och det sexdubbla i samma veva som Scott Thorson dök upp i hans liv.

Och det är där som Mitt liv med Liberace tar sin början, när den blott sextonårige Scott blir inbjuden backstage och strax därefter hembjuden till det måttlösa kitschpalats som utgör den 40 år äldre Liberaces hem. Den rotlösa ynglingen som växt upp i fosterhem låter sig anställas som ett slags kombinerad assistent, chaufför och älskare. Scott blir överöst med gåvor men är egentligen aldrig särskilt imponerad av all den prakt och de rikedomar som omger honom. Inte heller verkar han särskilt rädd att stöta sig med denna showbizgigant och kanske är det till stor del det som vinner Liberaces respekt. Men med tiden blir Liberace allt mer krävande vilket snart leder till oundvikliga konflikter i ett töcken av leda, svartsjuka och droger.

Michael Douglas spelar storartat en Liberace som ständigt spelar rollen av Liberace. Mannen som hävdade att hans talang kom från Gud (inte till 100% tydligen då han skaffade penisimplantat för att kunna topprestera) och som under hela sitt liv bisarrt nog förnekade att han var homosexuell (och framgångsrikt stämde de tidningar som påstod att han var det). Samtidigt finns där en latent sorgsenhet och en ständig skräck för åldrande och död (han skickar Scott till plastikkirurgen – en grotesk Rob Lowe som den superlyfte Dr Startz – för att skulptera om hans ansikte till en ung Liberace). Endast vid några få tillfällen rämnar Liberaces glittrigt glättiga fasad på riktigt, som då han under ett gräl med Scott väser "Who the hell do you think you're talking to?". Då är det som att William "D-Fens" Foster för ett ögonblick glimtar förbi.

Om det inte varit för att detta är en tv-produktion (HBO öppnade famnen när filmbolagen tackade nej, enligt Soderbergh på grund av den höga gayfaktorn) hade Douglas säkerligen haft en Oscarnominering som i en liten ornamenterad, diamantbeprydd ask.

Debbie Reynolds (som slog igenom i Singin' in the Rain för sextio år sedan) är för övrigt rolig i en mindre roll som Liberaces mor med lösnäsa och polsk brytning.

Bild - 2
Mest läst