Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Mitt i SVT-krisen - Chefen skyndar hem från Afrika

SVT-krisen har nått ett dödläge. Trots tre möten så har parterna inte kunnat enas. Nu kräver Mette Friberg och hennes juridiska ombud att Maria Groop, chef för digital utveckling och allmän-tv på SVT, kommer hem till Sverige från Nairobi i Kenya innan förhandlingarna kan fortsätta. – SVT har kommit med ett förslag som inte kunnat lösa konflikten. Det här är en sällsynt låst situation parterna emellan, säger Fredrik Alm, jurist hos Ledarna till GP.

På onsdagen kunde GP Nöje avslöja att 28 SVT-profiler - bland dem fanns stjärnorna Janne Josefsson och Belinda Olsson - undertecknat och adresserat ett hemligt brev till Maria Groop och vd:n Hanna Stjärne.

– Brevet är författat på initiativ av andra men jag skrev på för att markera enigheten i det här. Brevet visar att det inte bara handlar om Belinda Olsson och mig, utan att det här är en betydligt djupare förtroendekris på vår arbetsplats, sa Janne Josefsson på Uppdrag Granskning då till GP.

Nu tar krisen en ny vändning när Maria Groop, som enligt uppgifter för närvarande befinner sig i Nairobi i Kenya, gör allt i sin makt för att ta sig hem så snart som möjligt för att kunna medla i Göteborg.

– Vi har framfört att ett samtal med Maria Groop är nästa led innan vi kan prata vidare i processen, säger Fredrik Alm.

Enligt källor med god insyn som GP har talat med tidigare beror krisen på att Mette Friberg - mot sin vilja - fått reda på att en ny programchef skulle tillsättas på SVT i Göteborg.

Om problemen i SVT-huset ska kunna lösas måste nu alltså Maria Groop komma hem eftersom att parterna inte har kunnat enas under de tre möten som har varit och eftersom att varken Mette Friberg eller Ylva M Andersson, chef för SVT i Göteborg anser att de har fel i frågan.

Vidare erfar GP att ett av huvudproblemen i konflikten är att SVT-ledningen centralt varit medvetna om problemen mellan Ylva M Andersson och Mette Friberg i en månads tid men att inga åtgärder vidtogs förrän uppgifterna läckte ut. Många av Mette Fribergs medarbetare blev av den anledningen förargade och valde då att berätta om stödet för deras chef.

Källor inifrån SVT-huset vittnar om hur frustration har börjat sprida sig i korridorerna där man nu jobbar dygnet runt för att lösa konflikten. Framför allt anges det hemliga brevet som en aktion som skapade stor oro hos ledningen.

– Vi hoppas och tror att vi inom kort kan lösa denna konflikt på ett bra sätt för alla inblandade parter och vi kommer troligen att återuppta samtal på tisdag i nästa vecka, säger Fredrik Alm.

Mest läst