Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

röda sten.jpg

Misstänkta begärs häktade för mordförberedelse

De fyra män som sitter anhållna i Göteborg begärs häktade, misstänkta för förberedelse till mord.

Det är en ny vändning. Därmed är de inte längre misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Häktningsförhandlingarna kommer att hållas klockan nio i Göteborgs tingsrätt i morgon, onsdag.

Samtliga fyra män begärs häktade misstänkta för förberedelse till mord i september i år.

Tre av männen är misstänkta på sannolika skäl, den högre misstankegraden. De anhölls i sin frånvaro klockan halv sju på lördagskvällen.

Den fjärde mannen, en 24-åring, begärs häktad på sannolik alternativt skälig grund. Till skillnad från de andra anhölls han först efter gripandet, som skedde kvart i elva på lördagskvällen.

En timma senare utrymde polisen konsthallen vid Älvsborgsbrons södra fäste.

Åklagaren har ännu inte sagt något om vem som ska ha varit föremål för mordplanerna. Men konstnären Lars Vilks, som lever under dödshot, kan ha varit måltavlan. Han hade skrivit på sin blogg att han skulle besöka konstbiennalen vid Röda Sten, som utrymdes av polis i samband med att de fyra misstänkta greps.

- Jag har ännu inte hört något från polisen om detta. men de ger inte heller mig så mycket information eftersom jag då kan läcka den vidare, säger Vilks.

Om mordplanerna gällde dig, hur känner du inför det?

- Inget speciellt, jag är så härdad. Det är bara att lägga ett till i högen, jag har varit måltavla för så mycket, säger han.

De misstänktas försvarare är kallade till förhör under eftermiddagen. En av dessa är advokat Urban Gilborne, som företräder en 23-årig man bosatt i Västra Frölunda:

- Det här betyder att åklagarsidan inte anser sig kunna styrka terroristbrott. Nu måste vi få reda på vad man misstänker min klient för. Jag har inte fått information om det. Så konkret har man inte varit. Sekretessbeläggningen är förvånande.

Hans klient förnekar brott.

En annan försvarare, advokat Eva Henriksson, anser inte att det är acceptabelt att informationen kommer strax före en häktningsförhandling.

Advokat, Björn Sjölander, ännu en av försvararna, är kritisk till att åklagarsidan inte avger misstankeunderrättelse som man ska göra enligt lagen. Han har inte förstått vad hans klient är misstänkt för.

- De utredningsansvariga borde kunna berätta mer än vad de hittills gjort. Jag är kritisk till polisens och åklagarens arbetsmetoder, säger 24-åringens advokat Björn Sjölander till GP.

Han tillägger:

- Jag vet alltså fortfarande inte vad misstankarna baseras på. Man måste kunna presentera avsevärt mer av sin bevisning för oss, utan att det blir till men för utredningen.

Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, uppger för GP att vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål, kommer att lämna mer information efter häktningsförhandlingen.

Trots att det inte länge finns misstankar om terroristbrott ligger utredningen kvar hos säkerhetspolisen.

sy0d93ed.jpg
Mest läst