Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Misstänkt vanvård på äldreboende

Göteborg: Östra sjukhuset har slagit larm om misstänkt vanvård på Gunnareds äldreboende. När läkaren undersökte en kvinnas sår var det fullt med levande larver.

– Såret har inte skötts som det ska. Jag ser det här som ett tecken på misstänkt vanvård, säger Daniel Bremell, läkare vid medicinkliniken på Östra sjukhuset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kvinnan, som är i 85-årsåldern, har under våren bott på Gunnareds äldreboende. Hon har länge haft problem med kroniska sår och genomgått flera behandlingar. Av någon anledning vill såren inte läka.

I förra veckan var det så illa att kvinnan fick åka till Östra sjukhuset. Det var också där upptäckten gjordes av Daniel Bremell. Något rörde sig i det fula såret på foten. När han undersökte det närmare krälade stora mängder larver runt.

Larverna var vita och någon centimeter långa. Daniel Bremell uppskattar att de funnits i såret i några dagar. Han reagerade direkt och slog larm till kommunen.

– Även en person utan sjukvårdskunskaper skulle ha sett larverna om man hade lyft på förbandet.

Lex Maria-anmäls

Kommunen ska nu göra en anmälan enligt Lex Maria så att Socialstyrelsen får utreda händelsen. Doris Söderman är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gunnared.

– Självklart ser vi allvarligt på händelsen, men många insatser har gjorts då det gäller kvinnans sår. Vid varje tillfälle som såren försämrats har våra sjuksköterskor reagerat och kontaktat läkare.

Flera gånger under våren har kvinnan varit inlagd på sjukhus för sina sår. Att det ändå kommit larver i ett sår kan Doris Söderman inte förstå.

Östra sjukhuset kallar det för misstänkt vanvård. Vad säger du?

– Vanvård är ett starkt uttryck, men jag kan konstatera att de insatser vi gjort inte har räckt för att såren ska läka, svarar Doris Söderman.

”Ska inte förekomma”

Enligt Jan Faergemann, professor och överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är det mycket ovanligt att larver kommer in i sår. Han tror att det kan handla om fluglarver, men hur de hamnat där kan han inte säga.

Däremot är professorn mycket tydlig på en punkt – orsaken:

– Om en person tas omhand på ett äldreboende och får adekvat vård ska det inte finnas en möjlighet att det kommer larver i sår. Det ska inte förekomma.

Äldreomsorgschefen i Gunnared försvarar omsorgspersonal och sjuksköterskor som tagit hand om kvinnans sår.

– Något har brustit i vårdkedjan, men vi kan inte se att omsorgspersonalen eller sjuksköterskorna har gjort fel. Utredningen får visa vad det här har berott på, säger Babbs Edberg.

Har personalen förstått att det fanns larver i såret?

– Jag kan inte uttala mig om det eftersom jag inte vet.

Utreds i stadsdelen

Under veckan fortsätter stadsdelen Gunnared att utreda den ovanliga händelsen. Det blir bland annat samtal med kvinnans anhöriga och personalen på äldreboendet.

Sahlgrenska använder fluglarver, som behandlingsmetod, i mycket svårläkta och infekterade sår. Behandlingen sker under kontrollerade former och ska inte förknippas med okända larver som hittas i sår.

Även om det är ovanligt att larver kommer in i sår sker det då och då.

I februari avskedades en sjuksköterska på ett vårdboende i Skåne efter att ha gett patienter fel vård. Hon struntade bland annat i att lägga om infekterade sår. Det ledde till att fluglarver växte till sig i såret.

Mest läst