Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Misstänkt undervattensverksamhet nära Göteborg

Jakten på en misstänkt ubåt utanför Göteborgs hamn fortsätter under fredagen. - Vi söker brett och förutsättningslöst, säger Jimmie Adamsson, informationsansvarig vid marinen.

Sökandet efter främmade undervattensverksamhet pågick under hela natten och fortsatte på morgonen, enligt Jimmie Adamsson.

- Vi finns kvar i området och söker förutsättningslöst.

Handlar det om samma område som tidigare, eller utvidgar ni sökområdet?

- Vi kommenterar inte exakt vilka platser vi söker på, men jag kan säga att det fortfarande rör sig om området utanför Göteborgs hamn.

Har det gjorts några fynd?

- Det kan jag inte svara på, det skulle vara att föregå utredningen. Vi är inte tystlåtna för att vi tycker att det är roligt. Vi vill inte att eventuella vittnen färgas av uppgifter i media, och om det finns en motståndare vill vi inte lämna ut information till dem, säger Adamsson.

Vad händer framöver, fortsätter sökandet i helgen?

- Det är marintaktiska staben som bestämmer den saken. Men just nu har vi inga indikationer på att vi ska avbryta. Vi tar en dag i taget.

Marina enheter från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona samt Fjärde sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet på Berga utanför Stockholm deltar. Ett intressant område är kring Öckerö och Hönö.

Det finns också uppgifter om marin närvaro mellan Rörö och fastlandet. Även ett fartyg från kustbevakningen har passerat där.

En intressant omständighet i sammanhanget är att den stora övningen Danex/Northern Coast, med deltagare från 20 nationer, pågår i närliggande danska farvatten. Sådana övningar brukar tilldra sig intresse även från nationer som inte deltar.

Marininspektören Jan Thörnqvist säger om rapporten som kan vara främmande undervattensverksamhet väster om Göteborgs hamn:

- Det är en trovärdig person som gjort en iakttagelse. Försvarsmakten får flera gånger om året den här typen av rapporter. Det första vi gör är att försöka analysera innehållet och göra allt vad vi kan för att ta reda på vad man har sett och om det kan finnas någon en naturlig förklaring.

Jan Thörnqvist vill inte säga exakt när iakttagelsen är gjord.

- Det är i närtid.

Han vill inte heller säga om iakttagelsen är gjord av en privatperson eller militär.

- Vi analyserar rapporten just nu och en del i analysarbetet är att vi använder oss av de fartyg som finns tillgängliga. De har skickats in i det i området där iakttagelsen är gjord, säger jan Thörnqvist och tillägger:

- Det är det här marinen är till för, att hävda vår territoriella integritet. Om det skulle visa sig ha någon koppling till en kränkning är vi angelägna om att ta reda på det.

Att de fanns så många marina fartyg närvarande från både ost- och sydkusten har en förklaring:

- Det pågår en övning i västerhavet utanför Sverige, Northern Coast. De som har funnits tillgängliga har vi satt in, säger Jan Thörnqvists om inte vill spekulera när i en första expertanalys kan vara klar.

Det är inte heller aktuellt att avlysa vissa delar av skärgården, det vill säga att förbjuda eller begränsa civil trafik.

- Vi vill störa Göteborgs trafikområde så lite som möjligt, säger Jan Thörnqvist.

Vid 22-tiden i torsdags kväll uppger Jimmie Adamsson, informationsansvarig på Tredje sjöstridflottiljen att de inte funnit något misstänkt under torsdagens sökningar.

- Vi har inga nya uppgifter. Men vi fortsätter sökandet under en tid framöver.

Jimmie Adamsson kan inte säga hur länge insatsen kommer att vara eller hur många från försvaret som är involverade.

- Vi jobbar vidare för att antingen klargöra om det rör sig om främmande undervattensaktivitet eller om det har en naturlig förklaring.

Mest läst