Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Misstänkt åldringsliga sprängd

Polisen anser sig ha tagit fast dem som i höstas lurade sig in hos åldringar i Göteborg. Tre personer är anhållna - alla tidigare dömda för liknande brottslighet.

Mellan slutet av september och 11 december tog sig två kvinnor in hos nio åldringar runt om i Göteborg under sken av att de kom från hemtjänsten, lurade av dem pengar och kontokort och gjorde stora uttag.

GP skrev om detta i mitten av december. I samband med det berättade ett av offren, 94-årige Rune Johansson, att han blivit frånlurad sitt bankkort och 16 000 kronor.

Polisen trodde sig redan då, i mitten av december, veta vilka gärningsmännen var och har sedan dess samlat bevis.

Nu är tre personer anhållna. Häktningsförhandlingar mot dem är planerade att hållas i Göteborgs tingsrätt i dag.

De anhållna är två 20-åriga kvinnor och en 17-årig yngling.

- Alla tre förekommer i liknande brottslighet tidigare, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

De två 20-åriga kvinnorna dömdes i Göteborgs tingsrätt i april. Det stora målet handlade om 19 åldringar, födda mellan 1918 och 1924, som blivit bedragna och bestulna i sina hem av kvinnor som sa sig komma från hemtjänsten.

Den ena av de nu anhållna kvinnorna fälldes för tio grova stölder och sex försök till samma brott, fyra bedrägerier, fyra stölder, försök till bedrägeri samt för narkotikabrott. Tingsrätten slog fast att straffvärdet på hennes brottslighet motsvarade fängelse i tre år men dömde henne till skyddstillsyn med föreskrift att genomgå missbruksbehandling.

Skälet för detta var att kvinnan, som var 19 år när brotten begicks, ansågs kunna avhållas från fortsatt brottslighet genom skyddstillsyn. Hon grät under rättegången och tingsrätten ansåg att hon "visat uppriktig ånger för sin brottslighet och det kan inte uteslutas att hon i sina gärningar påverkats av äldre personer." (Sistnämnda avser hennes medgärningsmän.)

Den andra anhållna 20-åringen dömdes i samma mål som den ovan nämnda jämngamla kvinnan. Men inte för att ha deltagit i åldringsbrotten. I stället dömdes hon för två butiksstölder, också hon till skyddstillsyn. I det ena fallet hade hon stulit kläder med hjälp av magnet, i det andra fallet höll hon vakt medan hennes 42-åriga mamma stal kaffe för 1940 kronor.

Mamman fälldes i april som huvudman för ligan som bestulit åldringarna och dömdes till fängelse i fyra år.

Den ena 20-åringen och den 17-årige ynglingen greps i tisdags i Göteborg. Den andra unga kvinnan greps och anhölls under gårdagen i en mellansvensk stad.

Enligt kommissarie Lennart Ronnebro finns de båda kvinnorna på film när de gör uttag från bankomater med stulna kort. Han uppger att hans grupp har gott om resurser för utredningen som är högprioriterad.

- Nu har vi nio brott och ett försök, i nordost. Jag tror att detta kommer att utvecklas med fler ärenden och ytterligare misstänkta personer, säger Ronnebro.

Häromdagen dömde Alingsås tingsrätt de fem utländska medborgare som GP skrev om den 16 december. De fem männen fälldes för att ha bestulit 73 äldre kvinnor vid livsmedelsbutiker runt om i Sverige, mellan oktober -13 och maj i fjol.

Två av männen, 26 och 37 år, dömdes till fängelse i vardera fyra och ett halvt år. En 39-årig man fick två och ett halvt år, en 53-åring dömdes till ett år och åtta månaders fängelse medan en 47-åring fick villkorlig dom. Alla fem dömdes till utvisning.

Två 20-åriga kvinnor och en 17-årig yngling är anhållna misstänkta för att ha utgett sig för att komma från hemtjänsten, lurat sig in hos personer i åldrar mellan 80 och 95 år och bestulit dem.

Brotten begicks mellan 28 september och 11 december på följande platser i Göteborg: Västra Palmgrensgatan, Teleskopgatan, Mandolingatan, Sommarvädersgatan, Bokekullsgatan, Blidvädersgatan, Karl Johansgatan, vid Ramberget, Önskevädersgatan samt på ytterligare en plats i nordost.

De tre anhållna väntas bli ställda inför häktningsdomaren under fredagen.

Mest läst