Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Mio stänger i Bäckebol

  Möbelföretaget Mio kommer att tvingas varsla upp till 28 personer om uppsägning, efter att ha fått chockhöjd hyra i Bäckebol köpcentrum. Mio lämnar Bäckebol till hösten.

  Möbelföretaget Mio har efter hyresförhandlingar med KF Fastigheter beslutat att flytta ifrån Bäckebol köpcentrum till hösten. Företaget har fått en hyreshöjning på 30 procent, vilket motsvarar cirka två miljoner kronor mer om året.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I slutet på mars kan upp till 28 personer ur personalen komma att varslas om uppsägning på grund av nedläggningen.

  - Det här känns för jäkligt. Men vi sitter som hyresgäster och det är frustrerande när man har en väl fungerande verksamhet som går bra, men vi kan inte bära den höjning som de begär. Det går helt enkelt inte, säger Fredrik Tiberg, butiksansvarig för Mio i Göteborg.

  Mio har sökt nya etableringar i Göteborg sedan september 2007, men det är mycket svårt att finna butikslokaler i hela området.

  Den 5 000 kvadratmeter stora butiken i Bäckebol kommer att avvecklas med start efter sommaren. Därefter kommer kunderna att hänvisas till butikerna i Västra Frölunda och i Mölndal.

  Någon eller några ur personalen kan kanske få möjlighet att arbeta i någon av de andra Mio-butikerna, men det är inget som Fredrik Tiberg vågar lova idag.

  Gunnar Bergh, centrumansvarig för KF Fastigheter i Bäckebol, konstaterar att Mios gamla hyresavtal gick ut för tre år sedan, och därefter har företaget möbelföretaget blivit kvar enligt den gamla hyran.

  - Vi har diskuterat hyresnivån under en treårsperiod. Det låter dramatiskt med en hyreshöjning på 30 procent, men det beror på var man utgår i från och det är en marknadsmässig hyresutveckling som skett under flera år. Vi måste ju se till vad vi har för intressenter på den lokalen och vad är marknadspriset på den och se till vad de nya aktörerna betalar för sina lokaler, säger Gunnar Bergh.

  - Mio har funnits hos oss i tio år och vi ser dem gärna som aktör, men vi kan ju inte subventionera en verksamhet genom låga hyror, säger Gunnar Bergh.

  Vilket nytt företag som kan komma in i Mios gamla butik är ännu oklart.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.