Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Minst tio timmars arbete i månaden på kollektivhuset

Som en bostadsrättsförening – men där de boende delar på lite mer än att städa i trädgården.

På första våningen finns kollektivhusets gemensamma kök med matsal och en uteplats. De hyresgäster som vill äter middag tillsammans tre dagar i veckan. I gengäld lagar man middag en gång var tredje vecka. I fastigheten finns också replokal, gym, bastu och lekrum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lotta Lindström arbetar som lärare och flyttade till huset med familjen från Falköping för 16 år sedan – och blev kvar.

– Jag kan vara social om jag vill, annars kan jag låta bli. En nackdel kan vara att man kan känna sig lite uppbunden av de arbetsuppgifter vi alla måste utföra, säger hon.

Varje person över 18 måste minst lägga tio timmar per månad på olika arbeten i huset – alltifrån städning till administrativa uppgifter och mindre reparationer.

Inga änglar

Möten arrangeras varje månad, antingen i form av stormöten eller gruppmöten. På gruppmöten diskuteras frågorna diskuteras – ibland hett. På stormötena fattas besluten.

– Vi är inga änglar och har olika syn på hur saker ska lösas. Ibland kan det bli långa diskussioner, säger hon.

I huset finns alla åldrar och alla typer av människor. Och det är människorna i huset som är pricken över i, också, för Henrik Myrberg. Han är skådespelare och skulle aldrig själv komma på tanken att bo kollektivhus:

– Jag har ganska stark integritet och är ganska blyg. Det tar lite tid för mig att växa in i en grupp.

Krockade med skolan

Men när han träffade sambon Elin var det inte mycket att välja på. Hon bodde i ett kollektivhus i Uppsala. När Henrik Myrberg kom in på scenskolan för fem år sedan hamnade de i kollektivhuset i Kortedala.

– När jag gick på skolan hade jag ingen ro att tänka på att laga mat. När mina matlagningspass krockade med skolan var jag tvungen att springa runt och försöka byta. Det tyckte jag var jobbigt. Men nu när skolan är klar flyter det på bra, säger han.

Han anser också att kollektivhuset är en tillgång för hans två barn, Tiril, 5 år och Hjalmar 1,5 år.

– Jag tror det nyttigt för barn att växa upp med andra vuxna än sina föräldrar. Barnen i huset är väldigt tajta och sociala och vi tar automatiskt ansvar för varandras barn.

Lägenhetskollektivet Stacken. Finns i Bergsjön sedan 1980. Föreningen köpte huset 2002 för 9 miljoner kronor. Boendeformen är kooperativ hyresrätt.

Majbacken bogemenskap. Finns i Majorna sedan 2004. Medlemmarna hyr lägenheter av föreningen som i sin tur hela fastigheten av Familjebostäder.

Big/Kornet. Finns som kooperativ hyresrätt i Mölndal sedan 2006. Föreningen hyr hela huset av Mölndalsbostäder och hyr ut till medlemmarna.

Kärnan i ett kollektivhus är oftast det gemensamma köket och matsalen. Alla vuxna ingår i ett matlag som turas om att laga maten. Var och en har sin egen lägenhet.

Källa: Föreningarnas hemsidor

Mest läst