Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
459087.jpg
En sårad bärs bort efter att en demonstration urartat och demonstranterna gått till attack mot FN-basen.

Minst en svensk dödad i Afghanistan

Svenska, norska och rumänska FN-anställda har dödats i en attack mot en FN-bas i Afghanistan, uppger en anonym poliskälla för Reuters. Två av de dödade har halshuggits, säger en talesman för polisen.

Enligt de första uppgifterna ska sammanlagt elva personer, varav åtta FN-anställda, ha dödats vid attacken mot basen.

Attacken inträffade i Mazar-i-Sharif, där huvuddelen av den svenska Afghanistanstyrkan är förlagd.

Enligt poliskällan som Reuters talat med ska chefen för FN-missionen i staden ha skadats under attacken, som genomfördes när över tusen upprörda afghaner samlades på gatorna efter fredagsbönen.

Våldsamheter ska ha utbrutit efter några timmar. En liten grupp ska då ha stormat FN-anläggningen och givit sig på personerna därinne.

Den svensk-italienske chefen för FN:s hela verksamhet i Afghanistan, Staffan de Mistura, uppges vara på väg från Kabul till Mazar-i-Sharif för att personligen leda arbetet efter attacken.

Attacken mot FN-anläggningen ska ha sporrats av en koranbränning i USA, som kommit tillstånd på uppdrag av den omtalade pastorn Terry Jones i Florida.

Jones tvingades backa från planer på ett sådant bokbål i fjol, men lyckades 21 mars förmå en annan predikant, Wayne Sapp, att utföra dådet.

Bränningen fördömdes av Afghanistan som "respektlös och avskyvärd", och president Hamid Karzai har krävt rättsliga följder för pastorerna av USA.

Bara Jones hot om bränning i fjol vållade stora protester i Afghanistan, där sådana tilltag är enormt känsliga. I januari i fjol dödades sju personer när afghanska soldater öppnade eld mot en demonstration startade efter rykten om att amerikanska soldater skändat Koranen.

Mest läst