Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Minskat rot-avdrag oroar byggföretagare

  Regeringens förslag att minska rot-avdraget oroar byggföretagare i Västsverige.

  Förslag inför höstbudgeten är att rot-avdraget ska sänkas från 50 till 30 procent. En ombyggnad för 10 000 kronor skulle då bli 2 000 kronor dyrare jämfört med de nuvarande reglerna. När GP ringer runt till några företag som sysslar med arbete med rot-avdrag är många skeptiska och oroliga.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Privatmarknaden har hållit i gång byggmarknaden. För oss har det varit väldigt bra att ha rotavdraget, säger Ulf Wetterlundh, en av grundarna till Bröderna bräder bygg AB i Lindome.

  Han får medhåll av Christian Hoffback på Byggprecision AB i Torslanda.

  - Det har skapat sysselsättning för byggare, speciellt i storstäderna där det är en stenhård konkurrens, säger han och fortsätter.

  - Att leja en yrkesman är egentligen alldeles för dyrt, så det fanns ett uppdämt behov att göra mycket. Där rot kom som en skänk från ovan.

  Båda två arbetar mycket mot privatpersoner och har dragit nytta av rot-avdraget. Ett avdrag som enligt flera företag har gjort att de sluppit säga upp personal. Speciellt eftersom de infördes i samband med finanskrisen.

  - Det har inte lett till fler nyanställningar, men däremot har vi sluppit att säga upp folk. När konjunkturen vek ner 2008 hade man nog behövt säga upp folk annars, säger Ulf Wetterlundh.

  Enligt både honom och Christian Hoffback var det tidigare vanligt att privatpersoner frågade kring svart arbetskraft innan rot-avdraget infördes.

  - Nu hör vi inte talas om svarta pengar längre. Tidigare fick man frågan om man kunde göra delar av jobbet svart, men det kan vi inte och då gick jobbet till någon annan, säger Hoffback.

  På Byggnads är ordförande Johan Lindholm positiv till regeringens förslag om att minska rot och lägga pengarna på nybyggnation.

  - Rot-avdraget kommer finnas kvar. Så varför tro det sämsta av människor, att de köper svarta jobb? Om det blir fler svarta jobb får framtiden utvisa. I dag får man se det positiva, att man börjar bygga ifatt den eftersatthet som funnits, säger han.

  - Det kommer i sin tur att generera arbetstillfällen för såväl byggnadsarbetare som byggföretag.

  Under förra året betalades det ut närmare 17 miljarder kronor i rot-avdrag, vilket innebär närmare 34 miljarder i utfört arbete. I Västra Götaland betalades det ut knappt tre miljarder kronor i rot-avdrag förra året, drygt 11 000 avdrag. Göteborg hade störst avdrag, följt av Borås och Mölndal. I Halland drogs det av 637 miljoner kronor där Kungsbacka låg i topp med drygt 200 miljoner.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.