Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
220698.jpg

Minskat gap mellan blocken

Nu blir det match. Med bara 3,5 procents skillnad mellan blocken stiger valtemperaturen. Utgången är öppen och SD har nu en vågmästarposition. Det visar GP/Sifo:s nya mätning.

I väljarbarometern för april får de fyra regeringspartierna 45 procent och de rödgröna oppositionspartierna 48,5 procent. I januari var gapet mellan blocken 10,3 procent, ett gap som drastiskt minskade i februari, ökade något i mars och nu är nere på 3,5 procent.

Med fem månader kvar till valdagen kan man för att tala sportspråk säga att valet nu ser ut att bli en match på riktigt. Kampen står i nuläget, enligt Sifo, om 200 000 väljares själar, förlåt röster. Det block som skulle få drygt hälften av dem skulle vinna valet.

Mest uppseendeväckande i övrigt är Sverigedemokraternas siffra på 4,9 procent, efter det att partiet i ett par månader har legat under riksdagsspärren.

SD:s förändring från förra månaden är dock inte statistiskt säkerställd – vilket inte heller de övriga förändringarna är på partinivå.

Sett till en långsiktig opinionstrend från valet 2006 ligger Socialdemokraterna med 34,1 procent mycket nära sitt valresultat, men långt ifrån 40-procentsnivån under de första åren i opposition.

I takt med Socialdemokraternas försvagning har Moderaterna stärkts och under sin tid i regeringsställning tagit steget från en nivå kring 25-procent till 30. Partiet fortsätter vara det enda av allianspartierna som fått ökat opinionsstöd sedan valet.

Situationen just med ett rödgrönt block, där Miljöpartiet är det enda som haft framgång sedan valet, och ett nästan lika stort borgerligt block, där M-profilerna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg toppar alla förtroendemätningar, ökar spänningen inför den stora valmatchen.

När de rödgröna kommer med sin gemensamma budgetmotion den 3 maj kan startskottet sägas gå för den första halvleken. Då väntas de mer precisa förslagen om olika skatter, jobbåtgärder, med mera.

Men det blir först i valmatchens andra halvlek, i slutet av sommaren, som de riktigt valvinnande löftena kommer att delas ut. Enligt Konjunkturinstitutets senaste analys finns det utrymme för ytterligare 41 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder fram till och med 2011.

Räkna med en match om dessa miljarder.

- Nu är det vår uppgift att se till att möta väljarna med reformer, sa till exempel Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann på den kommunala rikskonferensen i Göteborg i fredags och syftade på välfärden.

Och S-ledaren Mona Sahlin presenterade i veckan fyra prioriterade mål, dit minskat socialbidragsberoende och minskad barnfattigdom hör.

Räkna framför allt med en hård match om dina och mina röster.

Mest läst