Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Minnesstund klockan 14

  Ingrid Segerstedt Wiberg är död och i dag hålls en minnesstund över henne i universitetsaulan i Vasaparken.

  Ingrid Segerstedt Wiberg avled den 21 maj och skulle i dag har fyllt 99 år. Begravningen var enligt familjens önskemål av privat karaktär.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi uppfattade att en mängd människor ville ta avsked av en så framträdande världsmedborgare som Ingrid, säger Mikael Romanus, ordförande i Stiftelsen Torgny Segerstedts minne.

  Det är stiftelsen som anordnar dagens minnesstund, där bland annat Mikael Romanus talar:

  - Ingrid Segerstedt Wiberg hade en fantastisk förmåga att vara så övertygande att ingen kunde motstå hennes krav på samhällsansvar och samhällsingripanden.

  Han påpekar att Ingrid Segerstedt Wiberg, som i många år arbetade på bland annat Göteborgsposten, var en driven debattör.

  - Ibland kunde hon rentav vara provocerande. Det glittrade i hennes ögon i väntan på mothugg. Men det gav henne livsluft att hänga med i diskussioner om idéer, etik och moral, snarare än om dagisavgifter, säger Mikael Romanus.

  Ingrid Segerstedt Wiberg var först ordförande och därefter hedersordförande i stiftelsen. Hon var också aktiv och hedersordförande i Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, som anordnar ytterligare en minnesstund lördagen den 23 oktober i universitetsaulan.

  - Det blir en uppföljning av seminariet som universitetet arrangerade vid hennes 90-årsdag. Ingrid kämpade hela sitt liv för en human flyktingpolitik, för FN, fred och säkerhet. Hon sade alltid vad hon tyckte och stod för det, säger Ingela Mårtensson, aktiv i IKFF.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.