Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minnesstund i Sjömanskyrkan

Med sång, tända ljus och en tyst minut hedrades offren under en ceremoni i norska Sjömanskyrkan. Drygt hundra göteborgare och norrmän deltog.

Med anledning av katastrofen i Norge höll norska Sjömanskyrkan i Göteborg en minnesstund vid klockan 11 på söndagen. Längst fram i kyrkan låg ett hav av blommor, ljus och skrivna meddelanden från personer som vill visa sitt stöd. Ceremonin präglades av sång och musik. Då och då hördes snyftningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är svårt att förstå att det har hänt. Alla har en vän som har en vän som drabbats, säger Vibeke Stangeland som flyttade från Norge till Göteborg för 20 år sedan.

Norges generalkonsul i Göteborg höll inledningstalet. Han har även drabbats privat av tragedin i Norge då en vän till familjen blivit skjuten i axeln på Utöya.

– Det är en svår stund för oss alla. Norrmän som svenskar har vänt sig till kyrkan för att känna samhörighet och få stöd dygnet runt sedan i fredags, säger Jan Andreasson.

I Göteborg finns 3 500 bosatta norska medborgare. Drygt hundra personer samlades i Sjömanskyrkan och det var så väl svenskar som norskar som deltog. Även landshövdingen var där för att visa sitt stöd.

- Vi har djupa band mellan oss. Det som drabbar Norge drabbar därför även Sverige. Det här är det värsta som hänt i Norden sedan andra världskriget, säger Lars Bäckström, landshövding i Västra Götaland.

Efter ceremonin står en kvinna och gråter framme vid ljusen.

- Det är skönt att kunna samlas så här. Det är fint att så många har kommit för att visat sin respekt, säger norskan Tina Luchmun som är bosatt i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.