Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Infrastrukurminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Ministern: Rätt att stoppa tågen

Det var rätt av Trafikverket att stoppa tågtrafiken inför stormen Dagmars framfart, anser infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

– När det blåser så oerhört mycket kan det vara problem att röja tillräckligt. Det handlar också om elförsörjningen, att man inte får fram el till tågen. Då är det mycket tryggare att veta att vi har människor på stationer eller ombord på tåg som står på bättre ställen, jämfört med att de befinner sig på tåg där man inte vet var och hur länge, säger hon till TT.

I det stora hela tycker hon att beredskapen inför Dagmar har fungerat bra.

– Så här långt har vi haft en stor beredskap. Det är många parter som är ute och jobbar men det har fungerat väl. Koordinationen mellan tågoperatörer, Trafikverket och de som är ute känns så här långt som att det har fungerat, säger hon.

Hon konstaterar att stormen ställde till med problem för både färje- och biltrafiken i Norge.

– Vad jag har förstått har det varit positivt i Sverige hittills, det verkar inte ha varit många rapporter om svårare personskador. Många kanske har tagit till sig att man inte behöver ge sig ut med bilen eftersom tågen ställdes in, säger hon.

– Sedan är det förstås hopplöst att det här kommer just på annandagen. Det är inte ofta vi har sådana här stormvindar, säger ministern som också drabbades av strömavbrottet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.